Wethouder Harry Nederpelt in overleg met Hollands Kroon over lichtvervuiling windmolens

MEDEMBLIK – De wethouder zegt toe in het eerstvolgende bestuurlijk overleg met Hollands Kroon aandacht te vragen voor de lichtvervuiling van de windmolens. De knipperende rode lampen zijn voor veel mensen een bron van ergernis en de oproep om dit te stoppen is in 2020 zelfs doorgedrongen in de Tweede Kamer waar een motie werd ingediend om met een oplossing te komen om deze manier van lichtvervuiling tegen te gaan.

Rode verlichting verplicht

De rode verlichting boven op een windmolen, of zoals ze eigenlijk heten obstakelverlichting is verplicht om de luchtvaart niet in problemen te brengen. Ondertussen zijn er nieuwe technieken gevonden en getest door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) die er voor zorgen dat de rode lichten op windmolens uit kunnen.

De wet schrijft nu nog voor dat windmolens hoger dan 150 meter een rode lamp moet hebben die de hele nacht aanstaan. Nadeel is dus dat omwonenden hier overlast van kunnen ondervinden.

Vattenfall, de eigenaar van de molens, liet eerder dit jaar al weten: “Wij beginnen wel met de voorbereidingen zodat het bedrijf klaar is voor de aanpassing wanneer het daar vanuit de overheid groen licht voor krijgt.

Door de verlichting te dimmen zal het uitzicht voor veel mensen rustiger worden, zonder dat we concessies hoeven te doen aan de veiligheid. Dat is een win-win voor alle betrokkenen. Bovendien is het goed voor de natuur”, aldus Robert Portier, Woordvoerder van Vattenfall.”

Loading