Wespenplaag door de hitte in gemeente Medemblik

MEDEMBLIK – Ongediertebestrijders in heel Nederland komen massaal handen tekort om alle wespennesten te bestrijden. “En dan moet de échte grote overlast nog komen”, zegt ongediertebestrijder David van den Broek, namens Beestjes Kwijt. Dit is een landelijk opererend platform voor gecertificeerde ongediertebestrijders.

Er wordt nog volop aan de nesten gebouwd, dus nu vinden de wespen nog voedsel in het nest. Dat zal de komende weken anders zijn en dan komen ze het terras op luidt de waarschuwing.

Seizoen pas begonnen 

Het wespenseizoen is vroeg begonnen”, zegt ongedierte deskundige Peter Traas. “Een droog voorjaar en een tot dusver warme zomer zorgen ervoor dat er nu enorm veel wespen zijn.”

Tekst loopt door onder de foto

wasp 4427286 1920

Elke dag meer wespen

Elke dag komen er meer en meer wespennesten bij. De werksters zijn nu nog druk met bouwen. Maar zodra de nesten klaar zijn en de wespen naar buiten vliegen voor voedsel, dan begint de ellende pas echt. “Er staat ons nog wat te wachten komende weken.

De laatste paar dagen worden we honderden keren per dag gebeld. Dat is voor deze tijd van het jaar echt extreem”, zegt Beestjes Kwijt-bestrijder Elroy Kerklaan. Maar hij verwacht het nog veel drukker te krijgen. Vooral met het goede weer.

De wespenbestrijders zien regelmatig dat mensen eerst zelf proberen een wespennest te bestrijden. “Kansloze zaak én gevaarlijk!”, zegt Van den Broek. “De bestrijdingsmiddelen die je als particulier gebruikt zijn niet sterk genoeg en de materialen voldoen niet. Je komt niet diep genoeg in het nest, dus blijft een deel van de wespen in leven. Ze bouwen gewoon stug door, maar eerst gaan ze in de aanval!

Niet opsluiten

De spouwmuur afplakken met Ducttape is ook niet slim. Wespen zoeken toch een doorgang. De kans is groot dat je ze dan binnen krijgt, in je slaapkamer bijvoorbeeld. Het beste blijf je veilig uit de buurt van een wespennest en bel je een bestrijder. Dan weet je zeker dat je goed geholpen wordt en loop je zelf geen risico.

Tekst loopt door onder de foto

insect 3374622 1920

Wat staat ons te wachten?

De komende weken is er nog prachtig weer voorspeld én de vakantieperiode is aangebroken. Mensen gaan naar buiten, steken de barbecue aan, bezoeken openbare zwembaden of zitten lekker op een terrasje. 

Dit staat garant voor veel wespenoverlast. Helemaal omdat de wespen inmiddels volgroeid zijn en buiten het wespennest op zoek gaan naar zoet eten. 

Wat kun je wel zelf doen?

“Niet zo heel veel”, stelt Beestje Kwijt. “De wespen zijn bezig met overleven en hebben zoet voedsel nodig. Dat vinden ze bij ons aan tafel. Je kunt enkele wespen weghouden met een wespenval of een plantenspuit, maar als de overlast echt groot is, zit er waarschijnlijk een wespennest in de buurt. Dat laat je beter weghalen. En nogmaals, doe dit niet zelf. In een volgroeid wespennest leven duizenden wespen. Als die aanvallen, ben je je leven niet zeker. Laat het over aan een professionele bestrijder.”

Loading