Weerbericht Medemblik: warm maar vanavond kans op regen- en onweersbuien

MEDEMBLIK – De hitte bereikt zijn hoogtepunt met deze middag op veel plaatsen maxima van 30 tot 35 graden. In het uiterste noorden is het een stuk minder warm. Er is veel ruimte voor de zon, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. In de avond wint de koelere lucht geleidelijk meer terrein en dit gaat mogelijk gepaard met een (stevige) onweersbui. Morgen kan het in het zuidoosten nog zomers warm worden, maar geleidelijk wordt de hitte verdreven door (onweers)buien.

Vanochtend kunnen de vroege vogels door het Saharastof genieten van een prachtige zonsopkomst. Met uitzondering van wat sluierwolken is het zonovergoten en er staat ons opnieuw een zeer warme dag te wachten. De wind is nog zuidwestelijk van richting in de zuidelijke helft van het land en hier stijgt de temperatuur weer in rap tempo richting 30 graden. In het noorden is de wind gedraaid naar het noordwesten en dit brengt al wat koelere lucht en meer bewolking met zich mee. In de Kop van Noord-Holland, op de Waddeneiland en langs de Friese en Groningse Waddenkust is het aan het einde van de ochtend een graad of 20.

Vanmiddag bereikt de hitte zijn hoogtepunt. Op veel plaatsen worden tropische temperaturen van 30 graden bereikt. De warmste lucht bevindt zich in het zuiden en zuidoosten. In Zeeland, Noord-Brabant, het noorden van Limburg en de Achterhoek komt de maximumtemperatuur op 31 à 32 graden uit. In de Brabantse Kempen en in het zuiden van Limburg kan het zelfs 35 graden worden! Opnieuw schijnt de zon erg fel met UV-index 7-8 en is het oppassen voor verbranding. Wel neemt de bewolking in de loop van de dag steeds verder toe. Door de iets hogere luchtvochtigheid voelt het soms drukkend warm. In de noordelijke provincies is de wind inmiddels afkomstig vanaf de Noordzee en dit drukt de temperatuur. In Groningen en Heerenveen is het nog zomers met zo’n 25 graden, maar verder noordwaarts komt het kwik rond 20 graden uit.

Vanavond trekt vanaf het noordwesten koelere lucht ons land binnen en dit zal de hitte geleidelijk gaan verdrijven. Dit gaat niet zonder slag of stoot en er bestaat kans op een aantal stevige buien. Dit gebeurt als eerste in het noorden van het land en tijdens de nacht naar zondag stijgt ook in het midden en zuiden de kans op felle regen- en onweersbuien. In het zuidoosten blijft de hitte het langst hangen en hier is het aan het begin van de nacht nog zo’n 25 graden. In het noorden is het inmiddels afgekoeld naar 15 graden.(Bron: Weeronline)

Loading