Weerbericht Medemblik 5 juni: code geel voor kans op onweer met lokaal veel neerslag

MEDEMBLIK – Eerste pinksterdag verloopt wisselvallig. Een gebied met buien trekt van zuid naar noord over het land, verspreid komt ook onweer voor. De middagtemperatuur loopt op naar 19 graden tijdens langdurige buien tot 26 graden in het noorden. Na het weekend is het minder warm, maar de kans op buien neemt dan wel weer af.

Eerste pinksterdag gaat de temperatuur ’s ochtends in het midden en noorden snel omhoog. Rond het middaguur kan het lokaal al zomers warm zijn met 25 graden. Het zuiden krijgt in de loop van de ochtend met buien te maken en daar wordt het aanvankelijk niet warmer dan 19 graden. De maxima bereiken in het noordoosten uiteindelijk 26 graden, elders gaat het kwik door de buien die zich uitbreiden naar het noorden steeds verder omlaag. Vooral landinwaarts is daarbij ook onweer mogelijk.

Lokaal kan 20 tot 30 millimeter regen vallen, in het zuidwesten mogelijk nog wat meer. De wind komt uit het oosten en is matig van kracht. Als de buien zijn gearriveerd draait de wind naar het westen. Na passage van het buiengebied loopt de temperatuur in de zuidelijke provincies weer op naar 20 tot 23 graden.

Ook tijdens de avonduren heb je de paraplu nog even nodig, want nog altijd komen enkele buien voor. Wel gaat de grootste activiteit eruit. Later in de avond wordt het op steeds meer plaatsen droog en volgen brede opklaringen.

Op maandag, tweede pinksterdag, komen opnieuw enkele buien tot ontwikkeling met in het binnenland ook weer kans op onweer. Aan zee blijft het overwegend droog en daar maakt de zon de meeste uren. Het is beduidend koeler dan vandaag met 16 graden aan zee tot maximaal nog 22 graden in het zuidoosten. Er waait een matige tot vrij krachtige westenwind, kracht 3 tot 5. In het Waddengebied kan de wind ’s middags tijdelijk krachtig worden, 6 Bft. (Bron: Weeronline)

Loading