Vuurwerkverkopers verwachten dit jaar voor een record aan vuurwerk te verkopen.

photo of fireworks display

WEST-FRIESLAND – De bestellingen voor vuurwerk stromen binnen bij de vuurwerkverkopers in Nederland, velen winkeliers verwachten 10 tot 15 procent meer vuurwerk te verkopen dan in de jaren voor de coronapandemie. Dit jaar is voor het eerst sinds 2020 dat er op oudjaarsnacht weer vuurwerk mag worden afgestoken, de voorafgaande jaren was het verboden vanwege de coronapandemie.

Gemiddeld geeft een klant tussen de 180 en 200 euro uit aan vuurwerk en dan bestellen de klanten vooral grote vuurwerkpakketten zoals siervuurwerk. Leo Groeneveld van de Belangenvereniging van vuurwerkimporteurs en groothandels laat weten dat er duidelijk een trend zichtbaar is dat mensen meer in groepen vuurwerk gaan kopen waarbij bedragen van 2 tot 3000 euro vrij normaal zijn dat er dan wordt uitgegeven aan vuurwerk.

Een vuurwerkverbod werkt volgens Groeneveld enkel averechts, ‘die vuurwerk wil blijft toch vuurwerk kopen maar dan via illegale kanalen.’ Voor dit jaar schat Groeneveld dat Nederland voor meer dan 85 miljoen euro aan vuurwerk koopt.

Loading