VNG Jaarcongres een groot succes, West-Friesland vol in de picture

WEST-FRIESLAND – Het VNG Jaarcongres van 28 en 29 juni in de regio West-Friesland was een groot succes met ruim 2.500 deelnemende bestuurders afkomstig uit het hele land. Verslaggever Bert Putters sprak met enkele van de deelnemers. Rocky Hehakaija oud-voetbalster van o.a. het Nederlands Elftal opende het 2 dagen durende evenement.

De ruim 2.500 deelnemende bestuursleden kregen een druk schema voorgeschoteld, maar gelukkig was het niet enkel het congres waar ze hun aandacht naar uitging, ook kregen ze de mooiste plekken van West-Friesland te zien.

In de jaarrede vertelde Jan van Zanen dat gemeenten het gezicht, oren en ogen zijn van de overheid en dat juist de gemeenten er voor zorgen dat beleid werkelijkheid wordt. ‘Het wordt tijd dat het rijk niet alleen vraagt maar ook geeft’, aldus Jan van Zanen

Na een valse start aan het begin van het jaar, ziet het financiële plaatje er nog steeds niet bemoedigend uit. In zijn jaarrede vergelijkt Van Zanen gemeenten met plantenveredelaars. Gemeenten dienen niet de voedselmarkt en de bloemenveiling, maar de publieke zaak. Ook daarbij gaat het om leven en overleven. ‘Om te zorgen dat we meer kunnen met minder‘.

Van Zanen sloot zijn speech af met de boodschap: ‘We moeten ons blijven realiseren dat de overheid niet uit losse delen bestaat, maar de som is van al die delen.’ Samen staan we voor 1 taak en dat kunnen we alleen waarmaken als wij, als de gemeenten, een stap naar voren zetten en onze verantwoordelijkheid nemen om het bestuur van Nederland te verbeteren. Wij zetten een stap vooruit, het Rijk zet een stap terug. Van Zanen benadrukt: ‘Dat is geen afkering, maar een omkering. Geen revolutie maar een evolutie.’ Net als de essentie van plantenveredeling.

Loading