Verkopen via een digitale platform? Vanaf 1 januari kijkt de belastingdienst mee

MEDEMBLIK – Op 1 januari 2024 gaat in alle EU-lidstaten een nieuwe wet in waarin digitale platforms als Marktplaats en Vinted verplicht zijn om aan de belastingdienst door te geven als hobbyverkopers die boven een x-aantal verkopen per jaar komen. De scheidsgrens tussen hobbyverkopers en professionele handelaren is de laatste jaren erg wazig geworden, vooral veel huisvrouwen verdienen een extra zakcentje door o.a. tweedehands kleding op deze platforms te verkopen waarbij de verdiensten soms tot in de duizenden euro’s lopen.

Vooral deze groep hobbyverkopers zullen dan te maken krijgen met de belastingdienst omdat ze over hun inkomstenbelasting moeten gaan afdragen. De digitale platforms hebben de komst van deze wet lang weten tegen te houden maar 1 januari 2024 is het dan zover dat de wet in werking gaat.

Het gros van de hobbyverkopers zullen zich geen zorgen hoeven te maken zegt een woordvoerder van de belastingdienst, volgens de woordvoerder van de belastingdienst gaat het pas gelden als je voor meer dan 2000 euro op jaarbasis via o.a. Marktplaats en Vinted verkoopt. Marktplaats laat weten dat zij liever zien dat de overheid zich zo weinig mogelijk bemoeid met het handelen tussen de verkopende en kopende partijen, ‘dit komt enkel de circulaire maatschappij ten goede,’ aldus de woordvoerder van Marktplaats die erbij vertelt dat zij wel verplicht zijn om dit door te geven vanwege de Europese Richtlijn Modernisering Consumentenbescherming.

De woordvoerder van de belastingdienst laat weten dat het niet enkel gaat gelden voor digitale platforms maar ook de verkopen op vrijmarkten, rommelmarkten en andere soorten markten waar particulieren hun waren proberen te verkopen..

Loading