Verdachte doodsbedreiging aan adres inwoonster Twisk weet zich niets meer van het voorval te herinneren

TWISK – De 21-jarige J. B. is door de politierechter in Alkmaar donderdagochtend veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke taakstraf van 40 uur en een proeftijd van 1 jaar. B. zou op 17 november 2020 via Snapchat een foto naar een vrouw in Twisk hebben gestuurd waarop een pistool te zien was en schreef dat hij haar dood zou gaan maken. Deze foto moest zij dan laten zien aan haar ex-vriend waar B. ruzie mee zou hebben.

Tijdens de rechtszaak donderdagochtend bleek dat B. zich vrijwel niets meer van het voorval kan herinneren omdat hij na het voorval een ernstige auto-ongeluk heeft gehad waardoor hij 1.5 maand in coma heeft gelegen. Wel wist hij nog wel dat het pistool dat hij via Telegram had gekocht een alarmpistool zou zijn maar hij wist niet dat deze was omgebouwd naar een wapen van categorie 3 waarbij ook munitie van categorie 3 was bijgeleverd. ‘Ik heb dat ding niet eens uit de doos gehaald,’ vertelde B. tegen de politierechter.

Door het ongeval en de 1.5 maand dat B. in coma heeft gelegen is zijn geheugen sterk verslechterd, maar ook 3 hersenbloedingen door lachgasgebruik heeft B. flink geraakt. De Officier van Justitie, mr. Nienke Swart vertelde in haar requisitoir dat B. een geluk bij een ongeluk heeft omdat zij eigenlijk een onvoorwaardelijke celstraf van 10 maanden met aftrek van voorarrest en een proeftijd van 2 jaar met daarnaast een boete van 1000 euro wilde eisen.

Maar omdat B. door het ongeval ernstig beperkt is, hij leeft van een uitkering omdat hij weinig meer kan, eiste de officier van justitie een celstraf van 194 dagen minus de tijd dat B. in voorarrest heeft gezeten, wel wilde de officier van justitie dat B. een boete zou opgelegd krijgen van 1000 euro met daarnaast een proeftijd van 2 jaar.

De advocaat van B. mr, Vince Mes kon zich grotendeels vinden in de eis van het OM. maar vroeg toch de rechter om zijn cliënt wel schuldig te verklaren maar zonder strafoplegging, mocht de rechter besluiten om een taakstraf op te leggen dan vroeg de advocaat van B. om rekening te houden met de zeer beperkte mogelijkheden van zijn cliënt.

Omdat het reclasseringsrapport over B. enkel positief was over de opstelling van B. en het recidive gevaar zeer laag zou zijn besloot de politierechter om B. te veroordelen tot een geheel voorwaardelijke taakstraf van 40 uur en ook werd de voorlopige schorsing van zijn detentie per direct opgeheven..

Loading

<