Share

Tom Beerepoot (VVD) wil inzicht in de besparing Sociaal Domein door invoering woonplaatsbeginsel

MEDEMBLIK – Gemeenten zijn sinds 2015 (financieel) verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor de Jeugdhulp. Deze gemeente betaalt ook de jeugdhulp. Per 1 januari 2022 wijzidet het woonplaatsbeginsel (Wet wijziging woonplaatsbeginsel Jeugdwet).

Reden van de wetswijziging

In de praktijk blijkt dat het soms ingewikkeld is om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. Daarom werd per 1 januari 2022 het woonplaatsbeginsel aangepast. Vanaf die datum zijn er andere regels om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk wordt voor het betalen van de jeugdhulp.

Jeugdigen die nu jeugdhulp hebben, blijven dit gewoon houden

De jeugdhulp die het (pleeg)kind ontvangt, verandert niet. Ook houdt het (pleeg)kind dezelfde hulpverlener.

Voor een aantal jeugdigen wordt een andere gemeente verantwoordelijk

Voor de meeste jeugdigen blijven de gemeente Medemblik de jeugdhulp betalen. Voor een aantal jeugdigen wordt per 1 januari een andere gemeente (financieel) verantwoordelijk. Maar de inhoudelijke zorg die het (pleeg)kind ontvangt verandert niet. Ook blijft het (pleeg)kind bij dezelfde hulpverlener. En pleegkinderen blijven in hun eigen pleeggezin.

Raadsvragen VVD Sociaal Domein

Tom Beerepoot van de vvd-fractie in de gemeente Medemblik wil nu inzage krijgen in de besparingen voor de gemeente Medemblik na de invoering van het woonplaatsbeginsel.

Totaal aantal keren gelezen: 39 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 1 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen