Strandvogels doorbreekt verliesreeks met gelijkspel tegen Spartanen

ONDERDIJK – Een week na de teleurstellende derby tegen VVW heeft Strandvogels tegen kampioenskandidaat Spartanen een uitstekende prestatie neergezet. Tweemaal werd een achterstand goed gemaakt en het daarmee behaalde punt was ook zeker niet onverdiend te noemen. Dat is misschien nog wel het grootste compliment. Het bleek deze zondag maar weer eens dat je met hard werken een verschil in kwaliteit kunt compenseren.

Een verslag van v.v. Strandvogels

Even leek het scenario van de thuiswedstrijd tegen Grasshoppers in herhaling te treden. Spartanen kreeg al heel snel een enorme kans om de score te openen, maar gelukkig kon Edwin Hoogland dit deze keer nog net voorkomen. Het bleef dus 0-0, maar Strandvogels had het in de openingsfase wel lastig.

De bezoekers hadden veelvuldig balbezit en als Strandvogels dat eens had, was de ploeg de bal meestal weer (te) snel kwijt. Maar net als in de vorige thuiswedstrijd tegen Schagen United speelde Strandvogels compact en kon Spartanen geen gaatje vinden.

Tot de 15e minuut, toen de score geopend leek te worden. Het vlagsignaal van Peter Kaarsemaker was echter resoluut en ook het fluitje van scheidsrechter Overtoom. Gezien de minimale protesten kunnen we er wel vanuit gaan dat het afkeuren van de goal terecht was.

Zo’n vijf minuten later had Spartanen geluk dat het met 11 spelers verder mocht. Na een vermeende overtreding van een speler van Strandvogels trapte een speler van Spartanen overduidelijk na. De scheidsrechter zag het, floot er voor maar deed het af met geel.

Het tikje was ook niet hard dus het kan, maar het was helemaal niet vreemd geweest als dit een rode kaart had opgeleverd. Reden van het natrappen was waarschijnlijk dat Spartanen er niet zo op gesteld was dat ze fel geattaqueerd werden. Maar ja, je kunt van een ploeg in de onderste regionen niet verwachten dat die maar even fijn gaat meevoetballen. Dan was de wedstrijd waarschijnlijk na een halfuur al gespeeld, en niet met Strandvogels als winnaar. Waarmee ik overigens niet wil aangeven dat Strandvogels aan het schoppen was. De ploeg speelde gewoon fel, daar is helemaal niets mis mee, integendeel. Desondanks kwam Spartanen in de 23e minuut op voorsprong, maar wel met het nodige geluk. Edwin Hoogland kreeg de bal na een corner niet goed weg en deze werd daarna weer ingeschoten.

Dit schot zwaaide af, maar kon nog weer half ingekopt worden en de bal kwam daarna bij een speler die deze vlak voor de doellijn kon binnenwerken. Strandvogels was hierdoor genoodzaakt iets meer uit de schulp te kruipen en deed dat ook. Vlak na de openingsgoal kreeg Bryan Broedersz een goede schietkans na een kort genomen vrije trap. Het schot van Bryan had de goede richting en snelheid maar kon onderweg nog geblokt worden.

Daarna kwam de wedstrijd wat meer in evenwicht waarbij het wel de bezoekers waren die gemakkelijker voetbalden. In de 38e minuut weer een kans voor Strandvogels toen Jordy Weel doorbrak. In het strafschopgebied werd hij misschien iets aangetikt, maar de bal ging niet op de stip.

Tot grote woede van Bryan Broedersz die voor dit protest een gele kaart incasseerde. De teleurstelling van geen strafschop is wel begrijpelijk, een te felle reactie daarop niet. Want op een zeker moment gaan die kaarten leiden tot een schorsing en dat is en blijft zonde. Maar het werd Strandvogels wel duidelijk dat er heus wel iets te halen was en dat gebeurde vijf minuten voor rust. Een goede voorzet van Gerald Broedersz werd terug voor doel gekopt door Jordy Weel en daar kon Bryan Broedersz, geheel vrijstaand de gelijkmaker binnen schieten.

Dat was een opsteker, vlak voor rust volgde nog een domper. Een voorzet vanaf de rechterkant kon te gemakkelijk gegeven worden en bij de eerste paal was de verdediging ook niet op orde waardoor Strandvogels alsnog ging rusten met een achterstand. Strandvogels kreeg nog een mogelijkheid om voor rust gelijk te maken, maar Gerald Broedersz schoot de bal van afstand met zijn binnenkant ruim over. Beter had hij kunnen kiezen voor de wreef, met zijn techniek had hij de bal dan waarschijnlijk wel tussen de palen kunnen krijgen.

Na rust begon Strandvogels uitstekend met meteen al een kansje voor Bryan Broedersz. Het schot was goed, maar de keeper stond precies op de goede plaats. De spelers van Spartanen begonnen steeds geïrriteerder te raken en dat speelde Strandvogels in de kaart. De ploeg kwam steeds beter in de wedstrijd en beloonde zichzelf in de 58e minuut. Bram Koomen, die een prima wedstrijd speelde, leverde een uitstekende voorzet af. Bij de tweede paal stond Tijmen de Kroon die de bal heel knap diagonaal inkopte en daarmee de keeper kansloos liet.

Nu was het zaak de verdediging gesloten te houden en waar mogelijk speldenprikjes uit te delen. Dat plan slaagde bijzonder goed, kansen werden bijna niet weggeven en zo af en toe kwam Strandvogels er zelf goed uit. Zoals tien minuten na de gelijkmaker toen Tigo Harder met de bal aan de voet opstoomde. Hij kon slechts gestuit worden door een overtreding, helaas ging de bal na de vrije trap van Bryan Broedersz ruim over. Diezelfde Bryan moest een kwartier voor tijd noodgedwongen naar de kant waardoor Strandvogels even met tien man speelde. In deze periode hield Edwin Hoogland zijn ploeg op de been door de bal na een verwoestend schot uit zijn doel te ranselen. Daarna kwam Aleks Zerek in de ploeg als de 11e man.

Hierna was het nog wel een paar keer even bibberen want Spartanen wilde natuurlijk alsnog een overwinning forceren. Maar Strandvogels hield vol, geholpen door de nummer 11 van Spartanen die nu alsnog zijn rode kaart incasseerde door z’n 2e geel te pakken.

Met een punt schiet Strandvogels op zich niet veel op, maar toch voelde dit punt wel als een overwinning. Vooral dus ook omdat het punt gewoon verdiend was en dat is knap als je tegen een kampioenskandidaat speelt.

Dit geeft weer wat extra vertrouwen voor de wedstrijden die nog volgen voor de winterstop. De eerste is volgende week in De Goorn tegen RKEDO dat vorig jaar als enige hoger dan Strandvogels wist te eindigen.

Strandvogels 1 – Spartanen 1 (competitie)

Wedstrijddatum: zondag 20 november 2022
Uitslag: 2-2 (1-2)
Scoreverloop: 0-1; Bryan Broedersz 1-1; 1-2; Tijmen de Kroon 2-2