Schilderij Radboud zwaar beschadigd, maar volledige restauratie is te duur

MEDEMBLIK – Onlangs is het portret van koning Radboud, wat in het oude stadhuis in Medemblik hangt, onderzocht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Om de ouderdom te kunnen achterhalen heeft men met diverse apparatuur scans van het schilderij gemaakt.

Het onderzoek heeft aangetoond dat het schilderij zwaar beschadigd is en dat het na 1850 meerdere restauraties heeft ondergaan. Bij het gezicht van koning Radboud en bij de Latijnse tekst aan de onderzijde van het schilderij is gekeken of er onderliggende (oudere) tekeningen zichtbaar zijn. Dat lijkt niet het geval te zijn. Zo loopt het portret niet onder de tekst door. Ook zijn er geen andere teksten onder de huidige tekst zichtbaar.

Het vermoeden is dathet portret in de 17e-eeuw is geschilderd. Helaas bracht het onderzoek in in Museum Martena in Franeker niet meer duidelijkheid over de ouderdom. Andere onderzoekstechnieken kunnen dat misschien wel. Een voorbeeld van zo’n techniek is het maken van verfdwarsdoorsnedes. Daarmee wordt naar de opbouw van de verflagen gekeken. De basisverflaag verwijst naar een bepaalde tijdsperiode. Bovendien vertellen verflagen iets over het origineel en latere toevoegingen. In samenwerking met een restaurateur kan de RCE dit vervolgonderzoek doen.

Het bijzondere portret verdient een restauratie. Maar een volledige restauratie is kostbaar. Misschien is een minder ingrijpende en kostbare opknapbeurt mogelijk waarbij de storende vlekken in het portret van koning Radboud worden weggewerkt. Deze vlekken worden veroorzaakt door het ontbreken van vernis.

Voorlopig zullen we het met deze informatie moeten doen. Veel dank voor de inspanningen van historici Mark Raat, Peter Swart en de RCE tot zover!