Share

Ruim 4% van de huishoudens in de gemeente Medemblik is op papier miljonair

MEDEMBLIK – Op 1 januari 2021 had 4,6 procent van de huishoudens in de gemeente Medemblik een vermogen van een miljoen euro of meer. Van de werkzame hoofdkostwinners uit miljonairshuishoudens is twee derde werkzaam als zelfstandige. In de financiële dienstverlening, landbouw en verhuur en handel van onroerend goed zijn relatief veel miljonairs onder de zelfstandigen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe vermogenscijfers. De waarde van de eigen woning en eventuele hypotheekschuld zijn daarbij meegerekend.

Al sinds 2014 komen er meer miljonairs bij. In de crisisjaren daarvoor bleef het aantal miljonairs ongeveer gelijk. Een miljoen euro had in 2021 wel een andere waarde dan in eerdere jaren. Wanneer rekening wordt gehouden met de algemene prijsontwikkeling, waren er in 2021 zo’n 21 duizend miljonairs meer dan in 2020.

Lees ook: Wederom weer meer miljonairs in West-Friesland vooral dankzij de woningmarkt

Miljonairs hebben 21 keer zoveel vermogen als niet miljonairs

Miljonairshuishoudens hadden in 2021 een doorsnee vermogen van 1,6 miljoen euro, tegenover een doorsnee vermogen van 75 duizend euro van niet-miljonairs. Het vermogen van miljonairs is hiermee 21 keer zo groot.

Van de miljonairs had bijna twee derde een vermogen tussen de 1 miljoen en 2 miljoen euro. Een kwart van de miljonairs had een vermogen tussen de 2 miljoen en 5 miljoen euro. Een klein deel van de miljonairs, 3 procent, had een vermogen van 10 miljoen euro of meer.

Ruim vier op de tien zelfstandigen in de financiële dienstverlening en landbouw is miljonair

Van de hoofdkostwinners met voornaamste inkomensbron zelfstandige is 15 procent miljonair. Bij werknemers is dat lager met 2 procent. Bij zelfstandigen zit een groot deel van het vermogen in hun onderneming, waaronder grond en vastgoed. 

De financiële dienstverlening en landbouw, bosbouw en visserij hebben het hoogste aandeel miljonairs. In de financiële dienstverlening is 44 procent van alle zelfstandigen miljonair. Ruim drie kwart van hen is actief in of via een financiële holding, veelal als directeur-grootaandeelhouder. In de financiële dienstverlening zijn ook werknemers het vaakst miljonair. In 2021 was 42 procent van de zelfstandigen in de landbouw miljonair. Zij zijn vooral actief in melkveebedrijven en in bedrijven die granen of groenten telen. 

In de verhuur en handel van onroerend goed zijn ook relatief veel miljonairs onder de zelfstandigen; 38  procent. De handel en specialistische zakelijke dienstverlening completeren de top vijf. In deze laatste bedrijfstak zijn miljonairs vooral actief in bijvoorbeeld organisatieadviesbureaus, holdings (geen financiële) en advocatenkantoren.

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl