Provincie verbiedt reclame voor vlees, vis en fossiele producten op bushokjes

grilled meats on skewers

WEST-FRIESLAND – De provincie Noord-Holland heeft de reclame voor deze producten in de ban gedaan, de Provinciale Staten van Noord-Holland namen een motie van GroenLinks en de PvdA aan die hier toe opriep. Wel moeten de gemeenten in Noord-Holland hier nog mee instemmen, op Amsterdam en Haarlem na, waar al een verbod geldt op dit soort reclames op bushokjes.

Met het verbod loopt de provincie voor op de overige provincies, het verbod geldt nu alleen nog voor bushokjes buiten de bebouwde kom omdat binnen de bebouwde kom de gemeentes deze beslissing moeten nemen.

Bart Huisman, fractievoorzitter voor GroenLinks in de gemeenteraad van Medemblik zegt tegen Medemblik Praat: ‘De provincie bezit een deel van bushokjes, en verhuurt die reclame plekken, daar willen ze reguleren welke reclame er wel en niet in komt. Het gaat niet alleen over vlees maar ze willen ook geen reclame meer gaan goedkope vliegreizen op afstanden die prima met de trein kunnen, en geen greenwassing meer van bijv Shell die zogenaamd groen bezig is maar nog steeds het merendeel van hun investeringen in fossiel stopt i.p.v. in hernieuwbare energie.

Er was een mooie discussie op de radio met onze provinciale lijsttrekker waarin de lobbyist voor de vleesindustrie (geen framing van mij maar letterlijk zo aangekondigd) met haar in discussie ging en beweerde dat het geen recht deed aan het mooie Nederlandse boeren product. Maar ik heb nog nooit reclame voor het circulaire livar varkensvlees van de keurslagerij in de bushokjes zien hangen, wel van de kilo knallers van de Lidl en van Mc Donalds die zijn slagerij in Duitsland heeft staan met goedkope bulk import vlees uit het Oostblok, daar hebben onze boeren echt niks aan, dus dat is onzin dat die reclame zogenaamd voor onze boeren nodig zou zijn…

Experts zeggen vraagtekens bij de beslissing, zij vragen zich af of het reclameverbod gaat werken. Zo laat hoogleraar marketing Peeter Verlegh in de Volkskrant weten dat hij denkt dat het verbod maar weinig zal gaan uitmaken omdat alleen het weghalen van de reclames niet werkt, je zult ook de zichtbaarheid van de producten moeten gaan verminderen zoals bijvoorbeeld bij sigaretten. Wel zegt Verlegh dat het verbod een goede eerste stap is.

Loading

One thought on “Provincie verbiedt reclame voor vlees, vis en fossiele producten op bushokjes

  1. Anoniem 18 januari 2023 at 15:32

    Volkomen zinloze maatregel, tegen. Maar bovendien: als de provincie zelf de bushokjes bezit is een verbod niet nodig, dan kan ze als verhuurder beslissen de hokjes niet meer te verhuren voor dit soort reclame. Is dat soms het geval? Maar als er sprake is van een echt verbod (strafbaar) is dit een overtrokken maatregel. Verbod op tabaksreclame is al genoeg.

Comments are closed.