Share

Proeverij voor smaakverandering bij kanker in het Dijklander Ziekenhuis

HOORN – Het Dijklander Ziekenhuis organiseert op zaterdag 14 januari een proeverij voor patiënten die chemotherapie krijgen. Zij merken namelijk vaak dat hun eten door de behandeling niet meer smaakt zoals voorheen. Ze ervaren smaakverlies of hun smaak vermindert of is veranderd. Tijdens de proeverij leren patiënten óf en hoe ze hun smaak kunnen sturen. Voor deze proeverij zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Samen met dieetkok Cees Neefjes bedacht gespecialiseerd verpleegkundige Annita van der Meulen, werkzaam op het Dagcentrum Oncologie, het idee om de proeverijen te organiseren. Op basis van het persoonlijke smaakprofiel kan worden geadviseerd bepaalde ingrediënten te gebruiken om de maaltijd voor de patiënt weer op smaak te brengen, zodat het eetgenot terugkomt.

Annita: “Chemotherapie tast vaak de smaakbeleving aan, terwijl goede voeding een grote rol speelt in het herstel. Ook is het genieten van eten heel belangrijk voor kwaliteit van leven. Met de tips die de patiënten gaan ontdekken tijdens de proeverij hopen we een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de smaakbeleving en dat deelnemers hierdoor weer zin in eten gaan krijgen. Zodat ze weer kunnen genieten én sterker zijn voor de volgende behandeling.

Datum en programma

In twee uren leren deelnemers van kok Cees Neefjes óf en hóe ze hun smaak kunnen sturen. Omdat samen genieten minstens zo belangrijk is, mogen partner, vriend of vriendin mee op persoonlijke smaakontdekkingsreis. De proeverij wordt gegeven op zaterdag 14 januari, van 16.00 tot 18.00 uur in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis in Purmerend. Verderop in het jaar worden ook nog drie proeverijen georganiseerd op 15 april, 30 september en 25 november.

Aanmelden

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.dijklander.nl/agenda of stuur een e-mail naar etenmetsmaak@dijklander.nl met uw contactgegevens en daarbij de datum van uw keuze, aantal personen en eventuele dieetwensen.

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl