‘Plastic boom is volledig kerstonwaardig’

WEST-FRIESLAND – De kunstkerstboom is kerstonwaardig. De nepboom heeft niets meer te maken met de eeuwenoude traditie, waarbij groen in huis werd gehaald omdat het symbool staat voor leven en vruchtbaarheid. De Germanen zouden zich omdraaien in hun graf. Een levenloze plastic boom is volledig in strijd met de oorspronkelijke kerstgedachte. En laten we onze tradities toch in ere houden.
De vraag naar kerstbomen is groot dit jaar, verwacht de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers. Juist in coronatijd hebben mensen in december waarschijnlijk nog eens extra behoefte aan gezelligheid in huis.
Helaas is onze kersttraditie verre van duurzaam. Ieder jaar gaan er ongeveer drie miljoen wegwerpbomen doorheen, omgerekend 1200 voetbalvelden vol, die worden gekapt. Mensen, die dit zonde vinden, stappen over op een plastic boom. Over wat nu beter is, wordt ieder jaar weer volop gebakkeleid. Maar zeg nu toch zelf: een levenloze plastic boom heeft toch niets meer met kerst te maken?’ zegt Maarten Bruns, expert stadsnatuur van IVN Natuureducatie.
Kersttraditie in ere
De afgelopen jaren zijn er steeds weer heftige discussies over onze tradities, zoals Sinterklaas. Waar iedereen het wél over eens is, is dat tradities belangrijk zijn voor een cultuur en dat we moeten proberen om de kern levend te houden. Kerst zou je een mixfeest kunnen noemen, waarin zowel christelijke als Germaanse invloeden terug te vinden zijn. De kerstboom komt uit de Germaanse kant van de viering. Levende groene bomen of takken stonden symbool voor vruchtbaarheid. Met name de dennenboom was populair, omdat hij het hele jaar door groen bleef. De boom kondigde volgens de Germanen de nieuwe lente aan. Daarom zetten ze tijdens de midwinternacht, de kortste dag van het jaar een dennenboom neer.
Levende plant
In het licht van die gedachte is het bizar om een stuk plastic je huis in te slepen. Je viert met kerst het leven en de seizoenen, niet de vooruitgang van de chemische industrie. ‘Als we de traditie trouw willen blijven laten we die plastic boom links liggen en kijken we naar andere duurzame alternatieven,‘ aldus Maarten Bruns
Gelukkig zijn die er ook. De meeste mensen hebben wel een grote kamerplant in huis. Die is levend en dus volledig in lijn met de oorspronkelijke kerstgedachte. Versier de plant met ballen, lampjes en kransjes. Wie geen plant heeft, die aan de voorwaarden voldoet, kan bijvoorbeeld een bamboepalm aanschaffen. Dat is een stevige plant die ook goed tegen schaduw kan en een investering in levende natuur in plaats van geld verspillen aan plastic of wegwerpbomen.

Loading