Peiling: 1 gemeente West-Friesland

WEST-FRIESLAND – Vele jaren geleden werd er al eens over gebrainstormd om de zeven gemeenten in West-Friesland, Hoorn, Medemblik, Koggenland, Opmeer, Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen te laten fuseren tot 1 gemeente West-Friesland die dan vanuit Hoorn zou gaan worden bestuurd.

Toen werd er lacherig over gedaan maar in Hoorn maar ook in o.a. Drechterland en in de gemeente Medemblik is de groep inwoners die de gemeente West-Friesland wel zien zitten aan het groeien..

Zij noemen als voordeel dat er meer ruimte komt voor woningbouw, dat er 1 centraal bestuur komt, dat de zwakkere gemeenten worden geholpen door de sterkere. Maar het grootste voordeel moet zijn dat de gemeente West-Friesland een vuist kan maken tegen regio’s als Amsterdam en Alkmaar die nu de meeste nieuwbouwwoningen mogen bouwen.

Maar er zijn ook tegenstanders en die zijn (nog) in de meerderheid. Die zien niets in een samengaan met Hoorn, of met een financieel zwakke gemeente als Medemblik om maar niet te praten over de SED, de samenwerking tussen Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland die meer heeft van een stelletje straatvechters dan 3 samenwerkende gemeenten.

Daarnaast zal er flink gesleuteld moeten worden aan de politiek die de gemeente West-Friesland moet gaan besturen. Dit zullen beroeps politici moeten worden, een volwaardige betaalde baan met professionele wethouders die in staat zijn om een gemeente van een kleine 213.000 inwoners te kunnen besturen. (Peildatum 1 januari 2020)

Hoe denkt u hierover..

<

1 gemeente West-Friesland

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Loading