Pasen in het Zuiderzeemuseum op 8, 9 en 10 april

Van paasspelen en paaswens tot het pimpen van een paasklomp

ENKHUIZEN – Bezoek samen met je familie of vrienden het Zuiderzeemuseum op 8, 9 en 10 april en ontdek het verhaal achter Pasen én maak kennis met de tradities en gebruiken van vroeger. Tijdens het paasweekend kunnen kinderen op pad met een plattegrond om stempels te verzamelen voor een cadeautje. Ga de strijd met elkaar aan bij de paasspelen, schrijf een paaswens met een kroontjespen of pimp samen een klompje in het kinderatelier. Luister in Huis vol verhalen naar paasverhalen of steek de handen uit de mouwen bij de grote voorjaarsschoonmaak. Kun jij je handen schoonhouden? 

75-jarig jubileum

Naast het Paasfeest is er meer te vieren in het Zuiderzeemuseum. Het Zuiderzeemuseum bestaat 75 jaar en dus is het elke dag Feest: de straten en bruggen in het buitenmuseum zijn versierd en er zijn tal van feestelijke activiteiten! Het museum zet de schijnwerpers op drie grote, traditionele volksfeesten, die ook nu nog jaarlijks rond de voormalige Zuiderzee worden gevierd: Koningsdag op Marken, het bloemencorso in Vollenhove en de kermis in Lutjebroek.

Feest vieren

De Marker haven in het buitenmuseum is het middelpunt van de viering van Koningsdag. Net zoals op Marken hangen overal rood-wit-blauw-oranje vlaggetjes en staan er oranjepoorten. Doe mee met de Koningsspelen en ontdek van alles over de prachtige oranjedracht. In het vissersdorp vind je een huizenhoge praalwagen van het Vollenhoofse Bloemencorso. Leer hier alles over de bouw van deze uitzonderlijke wagens en laat je fantasie de vrije loop tijdens het bouwen van een miniatuurversie. Ontdek op het pleintje bij de kerk tenslotte hoe er kermis wordt gevierd in het West-Friese Lutjebroek! Gooi jij alle blikken om of neem je liever plaats op een authentiek kermispaard?

Dans en taart!

In museumrestaurant het Amsterdamse Huis kun je genieten van een overheerlijk verjaardagstaartje en in de museumwinkels zijn verschillende feestartikelen verkrijgbaar. Feesten doen we allemaal, nu en vroeger. In het Feestverhalenpandje kom je meer te weten over allerlei soorten feesten en tradities. Lees de persoonlijke verhalen en ontdek de betekenis van feesten in ons leven.  En een feest is pas echt compleet wanneer er gedanst wordt. Kom dansen in de versierde muziektent! Feest prikkelt al je zintuigen, vier jij mee? Boek je tickets met korting online

Feest! Weet wat je viert

Paasfeest is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van museum Catharijneconvent te Utrecht. Ieder jaar is het Kerstmis, Suikerfeest, Chanouka en Sinterklaas. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis? Op www.feestweetwatjeviert.nl staat meer informatie over feesten. Ontdek in verschillende musea aan de hand van echte kunstwerken en bijzondere voorwerpen nog veel meer over feesten en de eeuwenlange tradities die erbij horen.

Loading