Overtreden huisjesmelkers nu wel of niet de regels met verhuur aan arbeidsmigranten

MEDEMBLIK – De regelgeving is duidelijk volgens de gemeente Medemblik, bij nieuwbouw moet er eerst 2 tot 5 jaar zelf in een woning worden gewoond voor er verhuurd mag worden, maar bij bestaande bouw geldt deze regel weer niet, althans niet in West-Friesland waardoor onze regio achterloop bij andere regio’s in Nederland waar ook dit niet is toegestaan

Vanuit diverse kernen binnen de gemeente Medemblik klagen bewoners over het feit dat regelmatig huizen worden opgekocht en dat er daarna arbeidsmigranten die geen gezin vormen er komen te wonen. In de kern Medemblik gaat het zelfs zo ver dat 1 huisjesmelker in 1 straat 3 tot 4 woningen in een blok van 10 woningen heeft opgekocht en daar weer arbeidsmigranten in laat wonen.

Annette Wammes, woordvoerder van de gemeente Medemblik, laat in een reactie aan deze website weten: “De zelfbewoningsplicht verplicht de koper van een woning deze gedurende een bepaalde periode verplicht zelf te bewonen, bijvoorbeeld voor een periode van 2 of 5 jaar. Een dergelijk bepaling in een koopovereenkomst wordt ook wel antispeculatie beding genoemd omdat zij bedoeld zijn speculatie tegen te gaan. De gemeente Medemblik maakt sinds enkele jaren gebruik van deze mogelijkheid bij nieuwbouwwoningen.

Voor bestaande woningen zijn er mogelijkheden vanuit de wet opkoopbescherming (sinds 1 januari 2022 van kracht) een huisvestingsverordening te maken in buurten waarbij onrechtvaardige of onevenredige effecten optreden. Dit wordt nog niet toegepast in West-Friesland.

In onze bestemmingsplannen is opgenomen dat woningen zijn bedoeld voor de huisvesting van één afzonderlijk huishouden. Bij een afzonderlijk huishouden moet het gaan om personen of een groep personen waarbij sprake is van onderlinge verbondenheid en continuïteit in de samenstelling, zoals een traditioneel gezin. De huisvesting van een groep buitenlandse werknemers valt hier niet onder. In het verleden zijn wel omgevingsvergunningen verleend voor het huisvesten van buitenlandse werknemers in woningen. Met de vaststelling van de ‘Beleidsregels huisvesting buitenlandse werknemers gemeente Medemblik’ kwam hier een einde aan.

Binnen West-Friesland is al jaren een discussie gaande hoe arbeidsmigranten moeten worden gehuisvest. Bedrijven in de agrarische sector bouwen zoveel mogelijk flexwoningen op eigen terrein om personeel op te vangen, maar voor bedrijven als o.a. Action en Hessing op Zwaagdijk-Oost is deze mogelijkheid niet aanwezig.

De Westfriese Bedrijvengroep is al vele jaren aan het lobbyen om een arbeidsmigrantendorp in West-Friesland van de grond te krijgen, een dorp waar rond de 2000 arbeidsmigranten tijdelijk kunnen wonen. Maar die plannen worden door de 7 gemeenten in West-Friesland nog steeds niet omarmd.