Oorlogsmuseum Medemblik trekt alles uit de kast tijdens de Veteranendag 2022 in Hoogkarspel

HOOGKARSPEL – Driemaal is scheepsrecht. Na twee afgelastingen op rij in 2020 en 2021 vanwege de coronapandemie heeft zaterdag 18 juni 2022 dan eindelijk de Regionale Veteranendag in Hoogkarspel plaatsgevonden.

Op en rond het Raadhuisplein in Hoogkarspel waren deze dag honderden veteranen uit heel West-Friesland bijeen om samen met hun introducees en het publiek te vieren dat we hier 77 jaar in vrijheid mogen leven. De strijd in Oekraïne leert ons dat dit anno 2022 helaas niet overal in Europa het geval is.

Het is de derde keer dat er dankzij financiële steun van alle zeven West-Friese gemeenten een Regionale Veteranen dag werd gehouden. Dit gebeurde in 2010 voor de eerste keer in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en in 2015 op een cruiseschip dat afgemeerd lag achter het oude stadhuis van Medemblik.

Legervoertuigen

De organisatie – bestaande uit oorlogsveteranen uit verschillende West-Friese gemeenten – hebben voor de veteranen dag alles uit de kast gehaald om er voor alle bezoekers een onvergetelijke dag van te bezorgen. Zo werd het Raadhuisplein omgetoverd tot een heus kampement (Kamp Roet), compleet met originele Amerikaanse legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Er is ook modern defensiematerieel, zoals het verkennings- en bewakingsvoertuig Fennek van de landmacht en een overvliegende heli van de luchtmacht.

Ook zou een politiehelikopter landden. Maar die ging niet door vanwege een opwaartse wind. En te kleine landingsplaats voor de Laurentiuskerk

De Regionale Veteranen dag op zaterdag 18 juni ging van  start ’s morgens om 10.45 uur met een bijeenkomst voor de veteranen in de Laurentiuskerk tegenover het Raadhuisplein. Hier stonden verschillende  sprekers stil bij onze vrijheid en de offers die dat gekost heeft. De sprekers waren Michiel Pijl (burgemeester Drechterland), voorzitter Martijn van den Berg van de Werkgroep Regionale Veteranen dag en veteraan Dennis Beek. Ook droegen een aantal kinderen uit Hoogkarspel een eigen speciaal geschreven gedicht voor. Daarna ging het hele gezelschap o.l.v. Arthur Troop Pipes and Drums naar het Oorlogsmonument.

Kranslegging

Hierna legde burgemeester Pijl en Anton Roet een krans bij het plaatselijke oorlogsmonument onder muzikale begeleiding van muziekvereniging Dr. Nuijens

Om 12 uur startte vervolgens het middagprogramma op het Raadhuisplein waarbij elkaar ontmoeten, ervaringen delen en herinneringen ophalen voor de veteranen centraal stonden. Zangduo Zuss verzorgde de muziek. Uiteraard is er de traditionele militaire ‘blauwe hap’, een Indische rijsttafel, voor de veteranen en hun introducees.

Voor elk wat wils

Inwoners en andere belangstellenden waren van harte welkom vanaf 12.00 uur op het Raadhuisplein. Er zijn diverse kramen met informatie over verschillende oorlogs- en vredesmissies die door Westfriese veteranen werden belicht. Daarnaast presenteerden ook defensie, politie, brandweer, ambulancedienst, het Veteraneninstituut en het Veteranen Search Team zich.

Er is een expositie van Historische Vereniging Suyder Cogge te zien in de raadszaal van het gemeentehuis over het verloop van WOII in Nederland en over het plaatselijke verzet.

Bezoekers mochten ook een rondje door Hoogkarspel langs roadblocks meerijden in een originele truck uit de Tweede Wereldoorlog.

Loading