Nog 2 maanden en dan is het alweer oudjaarsavond en mag er weer vuurwerk afgestoken worden, maar carbid blijft verboden

MEDEMBLIK – De afgelopen twee jaren was het afsteken van vuurwerk aan strenge eisen gebonden, de jaarwisseling 2020/2021 verliep zelfs met een algeheel vuurwerkverbod vanwege de coronacrisis. Ook de jaarwisseling 2021/2022 was het afsteken van vuurwerk zo goed als verboden maar daar trokken de Nederlanders zich maar bitter weinig van aan. Voor vele miljoenen werd er tijdens de jaarwisseling aan vuurwerk afgestoken.

Wel vuurwerk geen carbid

Nu de coronacrisis bezweert lijkt te zijn gaat Medemblik zoals voorheen de landelijke regels volgen wat het vuurwerkbeleid betreft maar het afschieten van Carbid blijft wel verboden. Annette Wammes van de gemeente Medemblik zegt hierover: “Er mag in onze gemeente geen carbid geschoten worden. Dat is bij ons besloten en vastgelegd in artikel 6.12 van de Verordening Fysieke leefomgeving lid 1.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver: “Twee jaar geleden liep ik tijdens oud en nieuw mee met de politie in Den Haag en zag ik hoe delen van de stad haast in een oorlogsgebied leken te veranderen. Laten we zorgen dat oud en nieuw weer voor iedereen een feestelijk moment wordt: Met een glas champagne om 12 uur, professionele vuurwerkshows en de beste wensen voor de mensen die we lief hebben. Maar zonder hulpverleners die aangevallen worden en eerstehulpposten die overstromen met vuurwerkslachtoffers.”

Beide partijen kregen niet genoeg stemmen om de nieuwe wet erdoor te krijgen.

Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Buiten deze tijden is het afsteken van vuurwerk in de categorie 2,3 en 4 strafbaar. Categorie 1 mag wel het hele jaar door afgestoken worden, alleen is het niet altijd gewenst door je buren als je het hele jaar ratellintjes en knetterfonteintje afsteekt. Beperk het afsteken van categorie 1 beter dan ook tot het einde van het jaar

Wat gebeurt er als je gepakt wordt met illegaal vuurwerk zoals nitraten?

Veel mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet, dat bezit van tientallen nitraten (zoals thunderkings, cobra 5 en cobra 6 of lawinepijlen) tot hele hoge werkstraffen leiden en regelmatig óók tot gevangenisstraf.

Loading