MIDWOUD – De politie heeft de afgelopen week twee meldingen ontvangen in Midwoud van personen die zich voordeden als nepagenten. De slachtoffers werden telefonisch bevraagd of zij waardevolle spullen in huis hadden liggen. Gelukkig kregen beide slachtoffers argwaan en hebben zij de politie kunnen inschakelen.
Woordvoerder Joey Brink van de politie zegt blij te zijn dat beide slachtoffers argwaan kregen en de politie heeft ingeschakeld. “Helaas gebeurt het nog vaak genoeg dat slachtoffers wel in deze babbeltrucs trappen. Deze manier van oplichting komt in allerlei vormen voor en de oplichters gebruiken verschillende verhalen en methoden. Over het algemeen doen de oplichters zich voor als iemand van de politie. De daders bellen oudere mensen op en doen zich voor als wijkagent. Soms gebruiken ze ook de naam van de wijkagent. De nep-(wijk)agenten stellen vragen over waardevolle spullen, geld of bankpassen en bieden aan die spullen veilig te bewaren. Daarna komen er inderdaad mensen aan de deur. Zij ‘legitimeren’ zich met een vals pasje als recherche. Soms hebben ze een deel van een (nep)uniform aan.” Aldus Brink
De woordvoerder geeft nog enkele tips:
Als u bent gebeld
1. Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden of bankgegevens.
2. Bel de politie via 0900-8844 en controleer via hen of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.
3. Als u informatie heeft doorgegeven: laat niemand binnen.
Als er iemand aan de deur staat
4. Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag eerst om het politiepersoneelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie via 112 om het nummer te checken.
5. Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een geldig politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram. Als u de pas beweegt, ziet u daarin afwisselend het logo van de politie of het woord ‘politie’. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.
Na afloop
6. Doe aangifte van deze babbeltrucs, ook van pogingen door dit soort nepagenten. Dit helpt de politie om beeld te krijgen en te houden van de aard en omvang van deze vorm van criminaliteit.
7. Bewaar telefoonnummers waarmee de nepagenten hebben gebeld en deel deze nummers met de politie.
8. Deel deze waarschuwing ook met familie, vrienden en bekenden, zeker als ze behoren tot een kwetsbare doelgroep zoals ouderen in de omgeving.