Moordenaar Andijkse Michelle Koek weer voor de rechter voor mogelijke verlenging TBS

ANDIJK – Michel S. die in februari 2018 tot een celstraf van 8 jaar met daarnaast TBS met dwangverpleging werd veroordeeld voor het op gruwelijke wijze vermoorden van de Andijkse Michelle Koek komt aankomende dinsdag weer voor de Meervoudige Kamer waar gaat worden gesproken over een mogelijke verlenging van zijn TBS met dwangverpleging. S. ondergaat eerst zijn TBS en pas daarna moet hij nog de 8 jaar celstraf uitzitten. In 2020 werd het termijn nog met 2 jaar verlengd en nu is het dus weer tijd om over een nieuwe verlenging te praten.

Even een terugblik naar wat er op de bewuste avond van 28 april 2014 is gebeurd.

De 49-jarige Andijkse Michelle Koek bleek toen te zijn vermoord in een vlaag van verstandsverbijstering door hoofdverdachte Michel S. uit Hoorn. S. was op de avond van 28 april 2014 samen met zijn zwager en eigenaar van een kringloopwinkel in Andijk, Jawed H. bij Koek op bezoek gegaan omdat de verkoop niet volgens de zin van H. was gelopen.

Jawed H. wilde zijn kringloopwinkel verkopen om met de opbrengst schulden af te lossen en vond in Koek een gewillige koopster die 6000 euro voor de inboedel wilde betalen. Alleen kwam er eind februari 2014 een kink in de kabel toen Jawed H. plotseling van de aardbodem leek te zijn verdwenen. Niemand wist waar hij was, zelfs zijn vrouw, de zus van Michel S., wist niet waar haar man zich bevond. Later bleek Jawed H. op zoek te zijn naar werk als autospuiter en deze zoektocht bracht hem tot in de uithoeken van Nederland en zelfs in Duitsland en Engeland. Maar ook daar wist hij geen werk te vinden zodat hij weer terugkeerde naar Nederland. 

In Nederland aangekomen hoorde hij dat zijn kringloopwinkel niet voor 6000 maar voor maar 500 euro was verkocht door zijn vrouw aan Michelle Koek waarbij Koek bedreigingen uitte richting de vrouw en haar kinderen. Daarop besloot H. zijn zwager Michel S. te bellen en te vragen met hem mee te gaan naar Andijk naar het woonhuis van Michelle Koek om daar te gaan praten over het restant van het bedrag, 5500 euro, die hij nog moest krijgen.  Michel S. zat op dat moment in Eindhoven in een inrichting vanwege een ISD-maatregel die hem in 2012 door de rechter in Alkmaar was opgelegd. S. besloot met zijn zwager mee te gaan en nam de trein naar Amsterdam van waar hij verder reisde naar het station in Hoogkarspel om vanuit daar naar het huis van Michelle Koek te gaan.

Toen zij daar later op de avond aankwamen bleek Koek thuis te zijn en klopten de mannen op het raam waarna Koek ze via de achterdeur naar binnen liet komen en aan de keukentafel liet plaats nemen. Daar vroeg Jawed H. om het restant van het geld waar Koek geen zin in had.  ‘Ik ben een bikkelharde zakenman,’ zou Koek tegen H. hebben verteld.  Toen Jawed H. Koek vroeg waarom hij zijn vrouw en kinderen bedreigde, waar Michel S. niets vanaf wist, draaide het gemoed van Koek als een blad om en werd Koek boos en eiste dat Michel S. het huis zou verlaten, om dit kracht bij te zetten kreeg Michel S. een klap in zijn gezicht. 

Jawed H. gaf hierop Koek ook een klap maar die reageerde nergens op waarom H. een kabel pakte en deze om de hals van Koek plaatste en er aanbegon te trekken net zolang tot dat Koek op haar knieën op de grond zat, hierop liet H. de kabel weer los waarna Koek opstond en uit een keukenla een aardappelschilmesje pakte en een stekende beweging naar de maag van Michel S. maakte.  Deze weerde zich met zijn hand af waaarbij hij een verwonding opliep.  In de daarna ontstane vechtpartij, Michel S. was ondertussen kwaad geworden toen hij hoorde van de bedreigingen die Koek had gedaan in de richting van zijn zus en neefje en nichtje, dat hij helemaal door het lint is gegaan en Koek heeft vermoord.

Dat dit met heel veel grof geweld is gedaan blijkt wel uit het sectierapport dat spreekt over zware verwondingen aan het gelaat, van een verbrijzelde neus waarvan stukjes bot het hoofd zijn binnengedrongen tot uitpuilende ogen, een gebroken nekwervel en steekwonden in de hals.
Jawed H. was ondertussen weggelopen en op zoek gegaan naar geld om toch nog iets van een genoegdoening te krijgen, hij heeft o.a. boven kasten en lades doorzocht maar niets gevonden. Toen hij weer beneden kwam zag hij zijn zwager in de keuken staan onder het bloed en Michelle Koek op haar rug liggend badend in een enorme hoeveelheid bloed.  Daarop zijn beide mannen weggelopen en heeft Jawed H. de kabel waarmee hij probeerde Koek te wurgen buiten weggegooid. S. heeft het aardappelschilmesje ook ergens buiten weggegooid. 

H. is hierop gewoon naar huis gegaan maar Michel S. is naar vrienden in Hoogkarspel gegaan en daar zijn bebloede kleding omgeruild voor schone kleding en de bebloede kleding door een vriend laten verdwijnen. De dag erop is S. met de trein weer naar Eindhoven afgereisd, zijn spullen gepakt en vertrokken. Dezelfde dag vond een werkneemster van Koek de vrouw badend in het bloed op de grond en heeft direct de politie gebeld.

Dat S. kon worden aangehouden is te danken aan een telefoontje naar ‘Meld Misdaad Anoniem’ waar de beller vertelde dat hij S. had horen praten over de moord in Andijk en dat hij dat heeft gedaan. Op 19 augustus 2014 kon S. worden aangehouden, een paar maanden later kon Jawed H. op 21 oktober 2014 worden aangehouden.

Tijdens de behandeling van de persoonlijke omstandigheden en psychiatrische onderzoeken kwam bij Jawed H. naar buiten dat de man leidt aan een vorm van narcisme en licht ontoerekeningsvatbaar is. De onderzoekers gaven in hun rapport aan dat een deels voorwaardelijke straf met daarbij extra maatregelen op zijn plaats is.

Bij Michel S. kwamen de onderzoekers uit op een ernstige persoonlijkheidsstoornis, een thrillseeker, die al vele jaren in de gevangenis heeft doorgebracht, of zoals S. het zelf vertelde 8 jaar van de 31 jaar die hij oud is. De meeste veroordelingen zijn voor vermogensdelicten en mishandelingen. S. is een notoire drugs- en alcoholgebruiker en heeft ADHD en heeft geen enkele sociale vaardigheid. De psychiaters van het PCB in Utrecht vinden een TBS-straf met dwangverpleging een geschikte straf, een straf waar Michel S. het wel mee eens was.. Hij ziet liever dat hij zo snel mogelijk gaat worden opgenomen in een TBS-kliniek.

Jawed H. kreeg van de rechtbank 9 jaar cel voor zijn aandeel bij het doden van de Andijkse.

Loading