Share

Molenaar Kees Mens krijgt Molenprijs Noord-Holland voor zijn vrijwilligerswerk

HOOGWOUD – Sinds Kees Mens in 2010 zijn getuigschrift voor molenaar in ontvangst nam, is hij op maar liefst vier verschillende molens in Noord-Holland actief: molen De Hoop in Wieringerwaard, molen P in de Zijpe, de museummolen in Enkhuizen en De Lastdrager in Hoogwoud.

Om zijn inzet en vastberadenheid te illustreren, nemen we De Lastdrager in Hoogwoud even als voorbeeld. Kees doet veel onderhoud aan De Lastdrager zelf. Tijdens de renovatie van De Lastdrager in 2019 en 2020 heeft Kees de molen geschilderd, de veiligheidsvoorzieningen (trapleuningen, etc.) aangebracht, de meterkast getimmerd, de spieband geconserveerd, 2e hands maalstenen op de kop getikt en grote sponsors overgehaald subsidies te verlenen.

Na de restauratie is naast De Lastdrager een prachtig molenaarsverblijf inclusief toilet en keuken gebouwd ten behoeve van de molenaars en bezoekers. De bouw hiervan is, met behulp van vrijwilligers, grotendeels door Kees gedaan. Ook heeft hij het initiatief hiervoor genomen. Daarnaast heeft hij overal vandaan materialen (dakpannen, kozijnen, houten balken, etc.) verzameld.

Voor de bouw van het molenaarsverblijf wist hij weer veel sponsors te vinden, met name uit het bedrijfsleven. Kees heeft de afgelopen jaren veel (ook jonge) molenaars opgeleid. Momenteel heeft hij ook leerlingen onder zijn hoede. Hij ontvangt op zijn molens regelmatig schoolklassen en erg veel toeristen. Op de molens in Wieringerwaard en Hoogwoud maalt hij regelmatig meel en Kees is sinds 2014 bestuurslid van de Stichting De Zijper Molens.

Tevens zet hij zich in voor het behoud van een goede molenbiotoop bij deze molens. Hij is ongeveer 4 dagen in de week actief als molenaar. Daaruit blijkt dat hij erg veel doet om de historische molens als erfgoed te behouden en zeer vastberaden is om het ambacht van molenaar in stand te houden.

Totaal aantal keren gelezen: 44 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 1 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen