Share

Medemblikker hoort 4 maanden cel eisen voor inrijden op wegwerkers

MEDEMBLIK – ,,Ik heb er spijt van. Ik denk er nog dagelijks aan. Ik wou dat ik de tijd kon terugdraaien.” Dat zei de verdachte van het veroorzaken van een zwaar ongeval in Middelie dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar. Medemblikker Johannes M. (30) gaf toe dat hij op 22 april 2020 lachgas had gebruikt en daarna de weg opging. De officier van justitie eiste zes maanden gevangenisstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk en een rijontzegging van twee jaar tegen de man.

De officier vindt dat M. een gevaar vormde op de weg en totaal niet had opgelet toen hij het ongeluk veroorzaakte. Hij zou te snel hebben gereden en onder invloed zijn geweest van het lachgas. ,,Ik had het gebruikt samen met mijn passagier”, zei de verdachte. ,,Dat was op de parkeerplaats bij MacDonalds. We hebben toen nog even gewacht en ik was eerst een beetje licht in mijn hoofd. Maar dat trok weer weg en ik had de indruk dat ik weer kon rijden.

Dat bleek niet het geval. ,,Vanaf de rotonde bij Opmeer weet ik eigenlijk niets meer’‘, zei de man. Wel wist hij zeker dat hij tijdens de rit niet nogmaals lachgas had ingeademd, maar zijn passagier zei bij de politie dat dit wel zo was. Ze waren op weg naar Edam.

Bij Middelie waren wegwerkers bezig aan de provinciale weg N247. M. zag geen afzettingen, zei hij tegen de rechtbank. ,,Het is een zwart gat voor mij. Ik kwam pas bij in het ziekenhuis.” Hij reed met hoge snelheid in op een vrachtauto van de wegwerkers, die was uitgerust met een zwaar soort stootkussen. De chauffeur van die auto liep een whiplash op en zei in een slachtofferverklaring dat hij nog steeds ontzettend veel last heeft van de gevolgen van het ongeval.

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Zijn vrouw en dochter vinden dat hij moet stoppen met dit werk. Ze zijn doodsbang dat hij opnieuw zal worden aangereden door wegpiraten. De wegwerker kon 13 maanden lang niet werken en is nog steeds niet de oude. Hij zal dat ook nooit meer worden, verwacht de man. ,,Ik was fit, maar heb nu altijd vreselijke hoofdpijn.”

Hij neemt het de verdachte enorm kwalijk dat die nooit contact zocht om excuses aan te bieden. Het slachtoffer had daar eerst geen behoefte aan, maar later wel. ,,Dat wist ik niet”, zei de Medemblikker. Het slachtoffer wil duizenden euro’s smartengeld voor wat hem is aangedaan.

Ook de passagier in de auto van M. raakte gewond aan zijn benen en zijn heupkom brak. Deze man wil ruim een ton schadevergoeding en stelt dat hij niet meer kan werken. De officier van justitie vond deze claim niet passend, omdat de passagier zelf ook fout zou hebben gezeten met het aanbieden van het lachgas. Hij kan wat haar betreft een civiele claim bij de burgerlijke rechter indienen, maar ze vindt het niet nodig dat de rechtbank deze schadevergoeding tijdens het strafproces gaat regelen.

Ontzettend gevaarlijk hoe de verdachte had gereden, vond de aanklager. Ze zei dat er gelukkig geen doden waren gevallen, want volgens haar had dit ook zomaar gekund. Een collega van de gewonde wegwerker had doodsangsten uitgestaan toen de verdachte met hoge snelheid kwam langs scheuren, vertelde die. Niemand hoorde de verdachte remmen en de politie vond ook geen remsporen.

Inmiddels heeft M. het lachgas afgezworen en rookt hij naar eigen zeggen alleen af en toe een joint. Hij werkt en woont op kamers en raakte zijn rijbewijs kwijt aan het CBR. Hij mag nu alleen op een scooter rijden. ,,In 2020 was het een rotjaar. “Ik had gedoe met mijn ouders, verkeerde vrienden, gebruikte drugs en was mentaal een wrak”, zei de man. Het ongeluk zou zijn ogen hebben geopend. ,,Ik ben er erg van geschrokken.”

De uitspraak is op 20 december.

Totaal aantal keren gelezen: 31 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 1 keer

1 reactie

  1. 20 december 2022

    […] Lees ook: Medemblikker hoort 4 maanden cel eisen voor inrijden op wegwerkers […]

%d bloggers liken dit: