Medemblik Praat bespaartips: Airfryer, oven of de frituurpan, welke is het goedkoopst in gebruik

close up photo of dishwasher

MEDEMBLIK – Energienota’s gaan voor velen richting de 800 euro of nog hoger, en is voor velen dan ook niet meer op te brengen.. Daarom gaan wij op een rijtje zetten welke keukenapparatuur het goedkoopst in het gebruik is. Een gaskookstel nemen wij niet mee omdat enkel al de overstap van een gasstel naar een inductieplaat heel veel geld scheelt door de besparing op de gasrekening.

Maar wie van de drie is het zuinigst in het verbruik?

De Airfryer is verreweg het zuinigste van de drie apparaten, en niet alleen zuiniger maar het eten is ook nog eens sneller klaar en gezonder omdat je geen oliën of andere vetten gebruikt om in te braden. Als voorbeeld nemen wij de Philips Airfryer L HD 9252/70, 1 van de meest verkochte Airfryers in Nederland. Deze Airfryer heeft een opgenomen vermogen van 1400 watt is geschikt voor 2 á 3 personen en kost 106,99 euro (bron Coolblue). Ander voordeel ten opzichte van een oven of frituurpan is dat de moderne Airfryer niet meer hoeft te worden voorverwarmd.

Nadeel van een Airfryers is dat je er bijvoorbeeld geen appeltaart of andere zoetigheid in kan bereiden, de hete lucht gaart het product te snel waardoor deze vaak mislukt.

Als tweede komt de oven, als voorbeeld nemen wij de losstaande Inventum OV607B oven van 152 euro (Bron: Coolblue). Deze oven heeft een opgenomen vermogen van 2000 watt en heeft ten opzichte van de Airfryer het nadeel dat je deze eerst moet opwarmen voor je het eten erin kan zetten en dat het schoonmaken ten opzichte van een Airfyer Voordeel is weer dat het maken van cakes en gebak in een oven veel betere resultaten oplevert dan in een Airfryer.

Verreweg het duurst in gebruik en ook ongezond is de frituurpan, vooral als je het vet of olie niet op tijd ververst komen er stoffen vrij in de olie en vet die gevaarlijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Als voorbeeld nemen wij de Tefal Aleoclean Pro Inox & Design 3,5 L FR8040, 1 van de meest verkochte frituurpannen. De Tefal kost 127,99 euro (Bron: Coolblue) en is 1 van de meest verkochte frituurpannen in Nederland.. Maar laten wij beginnen met de voordelen op te nomen. De snacks en patat komen er krokanter uit dan uit een oven en Airfryer, al is het verschil met de Airfryer minimaal te nomen.

Grootste nadeel is het opgenomen vermogen van 2300 watt, de vaak lange opwarmtijd voor je kan frituren en het regelmatig moeten verversen van de olie of vet die gebruikt wordt. Maar ook de geur die bij een frituur vrijkomt is een nadeel te noemen.

Het verschil tussen een Airfryer en een frituurpan is dus erg groot in stroomverbruik maar ook als het gaat om gezonde producten. Tegenwoordig kunnen ook snacks als frikandellen, mits ze niet zijn uitverkocht, of patat prima in de Airfryer worden bereid. Daarnaast hoef je in een Airfryer dus geen olie te gebruiken om toch knapperige producten te krijgen..

De oven zit er net tussen in, alles wat oven kan, kan de Airfryer ook, op het maken van cakes en gebak na, dat kun je beter in een oven bereiden.

Al met al kan het verschil in energiekosten op jaarbasis oplopen tot vele honderden euro’s bij het gebruik van een Airfryer.. En dat in een tijd dat elke euro door velen 4x moet worden omgedraaid voor het kan worden uitgegeven.

Loading