Share

Medemblik komt als eerste met een vergoeding voor vluchtelingen uit Oekraïne

MEDEMBLIK – 125 euro logeervergoeding per week gaat de gemeente Medemblik aan gastgezinnen betalen die vluchtelingen uit de Oekraïne opnemen. Daarmee is de gemeente Medemblik 1 van de eersten in Nederland die een vergoeding betalen. Het kabinet komt binnenkort met een landelijk plan waar de vergoeding in wordt geregeld maar daar wilde de gemeente Medemblik niet op wachten.

Lees ook: Antikrakers voormalige zorgcentrum Almere Opperdoes kunnen gewoon blijven zitten waar ze zitten

Oekraïense vluchtelingen krijgen zelf 75 euro per week per persoon, dit is volgens de COA richtlijnen, een tweede gezinslid krijgt 25 euro en dat bouwt verderaf naar 12,50 euro. Maximaal 125 euro per week mag worden betaald. De vluchtelingen moeten met het geld de gemaakte kosten van het gastgezin dekken.

Enkel vluchtelingen die zich laten inschrijven in de gemeente Medemblik hebben recht op deze vergoeding. Medemblik gaat wel zorgen dat mensen die een woning beschikbaar stellen geen beroep kunnen doen op de gemeente, dit om mensen met eurotekens in de ogen tegen te houden. Volgens de gemeente Medemblik is het juist de bedoeling dat de vluchtelingen hier adequaat kunnen verblijven en dat juist daarom voor een leef- en woonkosten regeling is besloten.

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl