Man zocht zelf hulp na verdenking huiselijk geweld, Wervershover bestraft om keel dichtknijpen vriendin

WERVERSHOOF – Een 38-jarige man Wervershoof was op 7 december boos op zijn vriendin, die vond dat hij teveel dronk. John S. pakte zijn vriendin vast bij haar keel en kneep die dicht. De vrouw vluchtte naar buiten, waar S. haar telefoon uit woede kapot smeet. De Wervershover kreeg woensdag een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur van de politierechter in Alkmaar.

De rechter vond het in de man te prijzen dat hij direct hulp heeft gezocht bij een afkickkliniek in Amsterdam en in relatietherapie is gegaan. Inmiddels gaat het goed met het stel, zo beaamde ook de vriendin, die naar de zitting was meegekomen. De langdurige therapie bij de afkickkliniek helpt, zo vertelde de verdachte. 

,,Ik kan het me niet herinneren dat ik het gedaan heb”, zei de verdachte. ,,Maar weet dat het zo is gegaan, want zij gaat er niet om liegen. Ik weet nog wel dat ik haar telefoon heb weggegooid.” Agenten zagen rode striemen in de hals van de vriendin, die even doodsangsten had uitgestaan. Ze kon geen lucht meer krijgen toen haar vriend haar keel dichtkneep.

De verdachte gebruikte destijds ketamine als zelfmedicatie, maar is daarmee gestopt. Als hij thuis ging drinken, werd hij geïrriteerd. ,,Ik ben er zo van geschrokken, dat ik daarna geen druppel meer heb gedronken. Ik vind het niet moeilijk om van de drank af te blijven.”

Zowel de rechter als de officier van justitie vonden dat de man veel te ver was gegaan door het dichtknijpen van de keel van zijn vriendin. ,,Wat er is gebeurd, kan niet door de beugel”, zei de officier. Hij vond het ook een slecht idee dat de verdachte toen experimenteerde met de drugs ketamine als zelfmedicatie. De officier eiste 40 uur onvoorwaardelijke taakstraf. De rechter was mild en hield er rekening mee dat de man hard werkt om van drank en drugs af te blijven en om zijn relatie goed te houden. ,,Maar het moet niet nog eens gebeuren. Dan staat er 40 uur taakstraf op de lat en hangt u ook een gevangenisstraf boven het hoofd”, aldus de rechter.

Loading