Kranslegging begraafplaats Medemblik ter nagedachtenis omgekomen Canadese piloten in de Tweede Wereldoorlog

MEDEMBLIK – Aan de Compagniesingel in Medemblik vond op 25 juni een korte plechtigheid plaats bij de graven van de omgekomen Canadese piloten Kenneth Taylor, Doug Tod en zijn tweelingbroer Ernie Tod. Voor deze gelegenheid was een groep Canadezen, voornamelijk familie van de piloten, naar Nederland gekomen. Gastheer Peter Sasburg verwelkomde het gezelschap op de Westfriese Zeedijk bij het station van de stoomtram. Daar staat een Markeringspaal met de uitleg van de vliegtuigcrash op 23 juni 1943, waarbij Doug en Ernie Tod sneuvelden. Hun vliegtuig werd in de buurt van Oude Zeug neergeschoten door een Duitse jager. De broers waren op de terugweg naar Engeland, na een bombardement in Duitsland.

Tweeling aangespoeld

Doug spoelde aan in de Bakkershoek bij Andijk, Wiecher Mantel, toen 11 jaar oud, was getuige van de berging van zijn lichaam. Ernie spoelde aan in Medemblik, vlakbij gemaal de Lely, Marinus Bood, 12 jaar oud, was bij het bergen van hem aanwezig. Beide heren, 90 inmiddels, waren op de begraafplaats aan de Compagniesingel aanwezig. Voor de familie was het emotioneel, maar waardevol, om van de heren Mantel en Bood te horen hoe hun familieleden met respect geborgen zijn.

Weer herenigd

In een toespraak memoreerde Fekke Bandstra, van de Stichting Molkwar2000, de levensloop van de broers, als tweeling altijd onafscheidelijk. Samen sporten, samen op school, samen opgeleid tot piloot. Aanvankelijk was Doug in Andijk begraven, maar hun broer John Tod, betrokken bij de landing op D-Day Juno Beach, zorgde ervoor dat hij naast Ernie in Medemblik herbegraven werd. Mensen uit het verzet in Medemblik, hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld. Aansluitend werden twee kransen geplaatst bij de graven van Doug en Ernie Tod. Het gezelschap reisde daarna verder, om in Middenmeer het graf van één van de andere bemanningsleden van de crash in 1943 te bezoeken.

Onthulling Nationaal Monument in IJsselmeer

De volgende dag was er de onthulling van het Nationaal Monument ter ere van alle vermisten die als vliegtuig bemanning in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. De Stichting Molkwar2000, zorgde ervoor dat er een monument geplaatst is voor de kust van Molkwerum. In het IJsselmeer ziet men een vliegtuigvleugel uit het water steken. Een passend eerbetoon aan allen die vielen voor de vrede.

Loading