‘Kostendelersnorm vergroot het risico op dakloosheid onder jongeren’

WEST-FRIESLAND – Tienduizenden bijstandontvangers krijgen een lagere uitkering door de kostendelersnorm. De regel is ooit ingesteld om misbruik van uitkeringen aan te pakken en het zogeheten ‘uitkeringen stapelen’ te voorkomen.
Eerder deze week meldde de NOS dat de tien grootste gemeenten tientallen tot meer dan honderd keer per jaar uitzonderingen maken op de kostendelersnorm. Vooral als de kans bestaat dat iemand dak- of thuisloos wordt, grijpen gemeenten in. En in Amsterdam start begin volgend jaar een proef waardoor bijstandsgerechtigden kunnen samenwonen zonder dat hun uitkering lager wordt. Zo’n uitzondering maken is ingewikkeld en kost tijd. Een deel van de gemeenten wil daarom (gedeeltelijk) van de kostendelersnorm af, omdat ze naar eigen zeggen tegen de grenzen van de wet aanlopen.
Ook vanuit het standpunt van dakloze jongeren is dit een goed idee. Onwetendheid over de kostendelersnorm, de wijze waarop deze door de gemeente wordt toegepast, en de angst om gekort te worden op de bijstandsuitkering, maken dat familie of vrienden een jongere om die reden geen onderdak durven te bieden. Ook is de norm vaak aanleiding voor conflictsituaties binnen gezinnen. De norm vergroot het risico op dak- of thuisloosheid onder jongvolwassenen.d