Share

Kano-oversteekplaats Andijk ontsluit nieuwe vaarroutes

ANDIJK – Door de nieuwe overdraagsteiger bij de Molenweg in Andijk zijn twee nieuw te varen kano-routes ontstaan. De Vier Noorder Koggenroute gaat van Andijk naar Medemblik en de Grootslagroute gaat van Andijk naar Enkhuizen.

Vandaag, zondag 16 april, vond de feestelijke opening plaats. Eerst was de gemeente van plan vier kanosteigers op een andere locatie te vervangen. Maar na overleg met de kanovereniging is besloten om in plaats daarvan twee van de vier steigers te vervangen en een nieuwe kano-oversteekplek te bouwen.

Door het realiseren van de nieuwe oversteekplaats zijn er twee nieuwe kano-routes ontstaan

De Vier Noorderkogge route (via het IJsselmeer) en de Grootslag route. Beide nieuwe routes gaan voor een deel over het IJsselmeer en binnendoor weer terug, bedoeld voor zeevaarders onder de kanovaarders. Zij zullen nog een officiële naam krijgen en op de routekaarten voor kanovaarders worden gezet in samenwerking met Toeristische Kano Bond Nederland (TKBN).

  • De Vier Noorder Koggen kanoroute over grootwater via Medemblik, Wervershoof, Zwaagdijk, Andijk. Ca. 24km
  • De Grootslag kanoroute over groot water via Enkhuizen, Lutjebroek, Andijk. Ca. 30 km

De oversteekplek is officieel geopend door wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik. “Wij zijn als gemeente erg blij met deze steiger en bijbehorende nieuwe routes. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om te genieten van dit mooie gebied. Ook een goed voorbeeld van hoe samenwerking tussen gemeente en bewoners er uit kan zien,” aldus de wethouder.

De wethouder heeft na de officiële opening de steiger zelf getest waarbij hij samen met leden van Kanovereniging Poseidon per kajak naar Dorpshuis & Café Sarto in Andijk is gevaren.

Kanovereniging Poseidon is een verenging voor recreatieve kanosport in het oostelijk deel van West-Friesland. De vereniging bestaat sinds 1984, eerst in het Streekbos en nu aan de Wijzend in Stede Broec.

De vereniging heeft momenteel circa 50 leden en vaart alleen recreatief, dit houdt in dat er geen wedstrijdelement aan de sport verbonden is. Juist voor mensen die willen genieten van de natuur en tegelijkertijd sportief bezig willen zijn is kanovaren een ideale hobby.

Kom kennismaken met de vereniging op de open avond op 11 mei 2023 van 19:00 – 21:00 uur. Kijk voor meer informatie op https://kvposeidon.nl/

Foto: Marcel Rob

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl