Share

Kabinet heeft plannen PvdA en GroenLinks omarmd voor energieplafond

MEDEMBLIK – Hoe het akkoord tussen het kabinet aan de ene kant en de energiebedrijven en de PvdA en GroenLinks aan de andere kant er precies uitziet is nog niet helemaal duidelijk maar veel is al wel naar buiten gekomen over het aankomende prijsplafond voor de energietarieven.

De kosten zullen tussen de 6 en 10 miljard euro komen te liggen en het prijsplafond gaat in op 1 januari 2023 en duurt tot 31 december 2023. Dit pakket van 6 tot 10 miljard komt boven op de al aangekondigd pakket voor 2023 waarvan bronnen rondom het kabinet spreken van een pakket maatregelen van zeker 15 miljard euro.

Geen volledige compensatie

Was er eerst nog sprake dat de prijzen zouden gaan worden vastgezet op het prijsniveau van 1 januari 2020 dit bleek niet correct te zijn, dit is 1 januari 2022, dus nog voor de inval van Rusland in de Oekraïne. De aardgasprijs was toen wel een stuk hoger dan medio 2020 maar fors lager dan nu. Het kabinet blijft zo de bedrijven en inwoners pushen om energie te besparen.

Opvallend is dat het plan dat vanmiddag in de Tweede Kamer door minister Kaag uit de doeken wordt gedaan vrijwel een kopie is van eerder ingediende plannen van de PvdA en GroenLinks.

Ondanks deze forse miljarden compensaties blijft de overheidsfinanciering gezond en loopt de staatsschuld maar amper op. Deze blijft ver onder de in de EU afgesproken 60% van het BNP, de verwachting is dat deze uit gaat komen op 47%.

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl