Share

‘Ik ga een stukje varen met m’n kajak’, sta ik een halfuur later druipend van het water op een uiterst ongemakkelijke langs de waterkant’

MEDEMBLIK – “Denk je op een mooie middag: ‘ik ga een stukje varen met m’n kajak’, sta ik een halfuur later druipend van het water op een uiterst ongemakkelijke waterkant mijn ranke bootje uit te lappen en mijn kleren uit te wringen,” schrijft Medemblikker en fervent kanoër J.C. Neij in een brief aan de redactie van De Medemblikker.

Iemand met opzet iets aandoen, waar het slachtoffer zwaar letsel aan overhoudt, is zware mishandeling. Met die aanklacht kunnen ze jeugddetentie krijgen. Is dat de lol waard?

J.C. Neij

Racen door sloten

Menig watersporter in een roeiboot of -skiff, kano, kajak of op een supboard kent het wel. Pubers, veelal met een eigen bootje met buitenboordmotor, racend door de sloten, de Kleine en Groote Vliet. Het is net een zwerm muskieten, ze zijn overal, ze zijn snel en vaak hondsbrutaal. Met een noodgang scheurden ze half augustus vlak langs mijn kajak, waardoor ik er bijna uitgesmeten werd, vervolgens voer een tweede onverlaat met een s-bocht een sproeigolf over me heen tot ik geen droge draad meer aan mijn lijf had. Misdadig gewoon, ik kan het niet anders noemen.

Lees ook: Racende jongeren in bootjes zorgt voor fikse ruzie Groote Vliet Wervershoof

In het nauw

Vlak voor de Groote Vliet – in Het Nauw, zo heet die sloot en zo voelde ik me ook – werd ik met mijn wankele bootje tegen de ruwe beschoeiing gesmakt en kon me te nauwer nood overeind houden. Het ging dit keer gelukkig net goed. De pubers hadden er duidelijk lol in. Zij hadden een leuke middag, die van mij was direct vergald. En dit was niet de eerste keer dat ik het meemaakte. Hebben ze dan niet door wat voor nare gevolgen dit kan veroorzaken. Stel dat ik vast kom te zitten in het slib en (bijna) verdrink. Iemand met opzet iets aandoen, waar het slachtoffer zwaar letsel aan overhoudt, is zware mishandeling. Met die aanklacht kunnen ze jeugddetentie krijgen. Is dat de lol waard?

Vaarbewijs

Zodra een puber in een bootje met een motor zit en aan de gashendel draait, is hij verkocht. Misschien toch goed om een verplicht vaarbewijs in te stellen voor roergangers jonger dan 18 jaar? Een pasklare oplossing heb ik niet voor dit probleem. Maar ik denk dat als alle betrokken partijen, zoals de Gemeente, het Recreatieschap, het Hoogheemraadschap en het Waterschap, eens gingen brainstormen, dan moet daar vast wat voor te bedenken zijn. Ik hoop dat iemand met enige kennis van zaken dit oppakt.

Schade aan het land

Watersport betekent voor mij vooral zelf in beweging komen. Dat is goed voor lijf en geest. Racen en hekgolven maken, is natuurlijk leuk en spannend als je jong bent, maar niet als dat bewust gericht is tegen andere watersportgebruikers. Ook de mensen die langs een sloot of vaart wonen, ergeren zich enorm aan dat gerag met die kleine bootjes door hun sloten. Goedbedoelde adviezen worden brutaal teruggekaatst. Naast die vervelende ‘muskieten’ zijn er steeds meer grote sloepen, tenders en andere pleziervaartuigen met (te) grote motoren die voor veel hekgolven en schade zorgen. Slootkanten zie ik langzaam afbrokkelen, de sloten worden met de jaren breder. En wat te denken van landeigenaren die met lede ogen aanzien hoe er elk jaar stukken grond van hun land afkalven in het water. Ze kunnen moeilijk de hele oever van een harde beschoeiing voorzien.

Structurele oplossingen

Een weerloze kajakker koeioneren is niets anders dan een brutale en laffe daad. Het zit me zo hoog dat ik er ’s nachts slecht van slaap. Wat is hier toch aan te doen? Natuurlijk heb ik melding gedaan bij de politie. Agenten doen hun best. Ze controleren en bekeuren af en toe, maar dat is volgens mij slechts symptoombestrijding. Moeten we niet zoeken naar structurele oplossingen? De recreatiedruk wordt met alle nieuwe woningen en vakantieparken steeds groter op dit relatief kleine water- en natuurgebiedje.”

Totaal aantal keren gelezen: 72 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 1 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen