Iepenziekte steekt weer de kop op, zit niets anders op dan ze te weg te halen

MEDEMBLIK – Medewerkers van de gemeente hebben onlangs een aantal bomen ontdekt die besmet zijn met de iepziekte. Aangetaste iepen zijn te herkennen aan een bast die vol zit met uitvlieggaatjes van de iepenspintkever (zie de foto). De larven van de grote en de kleine iepenspintkever graven gangen tussen het hout en de bast. Deze twee soorten iepenspintkevers brengen de schimmelziekte over op de boom, die vervolgens de iepziekte veroorzaakt.

Tekst loopt door onder de afbeelding van de iepenspintkever

De iepenspintkever

Kappen

Als het gaat om bomen op particuliere grond, moet de eigenaar van de boom deze zelf laten verwijderen. Dit moet echter door een gespecialiseerd bureau gebeuren en de kosten zijn voor de eigenaar van de boom. Een aantal inwoners heeft hierover een brief gekregen van de gemeente Medemblik

Waardevolle stam

Het is belangrijk dat de boom op korte termijn na constatering van de iepziekte, gekapt wordt om verdere besmettingen te voorkomen. Bij grote oude iepen kan de stam dienen als duurzame houtsoort voor verschillende doeleinden. Er is de laatste jaren veel vraag naar goede (van de bast ontdane) iepenstammen. Deze opbrengst kan een deel van de kapkosten compenseren. 

Meer info

Heeft u zelf het vermoeden dat uw boom of een boom in uw omgeving besmet is met de Iepziekte? Neem dan contact met met de gemeente Medemblik op via: 0229 856 000.