Share

Hypotheekrente omhoog, daling huizenprijzen ruim verdubbeld in september

WEST-FRIESLAND – De daling op de Nederlandse huizenmarkt zet stevig door. Was de prijsdaling ten opzichte van de voorgaande maand in augustus nog 0,18%, in september was dit met 0,46% ruim twee keer zoveel. Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance. Op kwartaalbasis was er in 65% van alle gemeenten een prijsdaling en de mate waarin wordt overboden verkeert in vrije val.

De woningmarkt liet in september wederom een ingrijpende verandering zien. Voor de tweede maand op rij daalden de huizenprijzen op landelijk niveau: in september waren de prijzen gemiddeld 0,46% lager dan de maand ervoor. In augustus, de eerste maand met een daling sinds Ortec Finance in april 2019 begon met de maandelijkse analyse van de woningmarkt, was dit nog 0,18%. De kentering is goed zichtbaar in de grafiek van het indexcijfer:

In augustus daalden de huizenprijzen met 0,18% ten opzichte van juli. Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance. Bijna de helft van alle gemeenten vertoonde een negatieve prijsontwikkeling op kwartaalbasis en ook de mate waarin wordt overboden neemt fors af.

Prijsdaling op kwartaalbasis in 65% gemeenten

Op gemeenteniveau bericht Ortec Finance al een aantal maanden over een negatieve prijsontwikkeling. Ook in september nam het aantal gemeenten met een prijsdaling wederom toe: in 251 gemeenten daalden de huizenprijzen ten opzichte van augustus. Op kwartaalbasis daalden de prijzen in 227 gemeenten, meer dan 65% van het totaal.

Overbiedingen in vrije val

Op landelijk niveau was in september het overbiedingspercentage ruim een procentpunt lager dan de voorgaande maand. Dit geldt voor elk woningtype: appartementen, vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen. Er wordt nog steeds overboden, maar bij alle woningtypen neemt de mate waarin fors af. Deze ontwikkeling is al een aantal maanden gaande, maar zo’n grote daling is nog niet eerder waargenomen:

In augustus daalden de huizenprijzen met 0,18% ten opzichte van juli. Dit blijkt uit de maandelijkse woningmarktanalyse van Ortec Finance. Bijna de helft van alle gemeenten vertoonde een negatieve prijsontwikkeling op kwartaalbasis en ook de mate waarin wordt overboden neemt fors af.

Kentering woningmarkt zet stevig door

Samenvattend laat de woningmarkt een afname zien van het mediane percentage waarmee wordt overboden, in combinatie met een zich voortzettende negatieve prijsontwikkeling. Sinds augustus geldt die prijsdaling niet alleen lokaal, maar voor de gehele Nederlandse woningmarkt. Dit zijn duidelijke signalen dat de kentering waarover Ortec Finance de afgelopen maanden rapporteerde stevig doorzet. Met iets meer dan 17.000 geregistreerde verkopen is het aantal woningtransacties in september vergelijkbaar met een jaar eerder.

Totaal aantal keren gelezen: 57 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 2 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen