Hou je van taal? Word dan ook Taalvrijwilliger!

WEST-FRIESLAND – Een praatje maken op straat, straatnaamborden lezen, een boekje voorlezen aan je kind, een (digitaal) formulier invullen, ingrediënten lezen… Niet voor iedereen is de Nederlandse taal vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld voor volwassenen en kinderen die anderstalig zijn. Maar ook voor mensen die Nederlands als eerste taal hebben, kunnen basisvaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden lastig zijn. Taalhuis Westfriesland, onderdeel van Vrijwilligerspunt Westfriesland zoekt taalvrijwilligers die deze doelgroepen willen helpen met de Nederlandse taal. Iets voor jou?

SamenVoorlezen

Taalvrijwilliger kun je zijn als voorlezer. Zoals Liesbeth van Eik, die voorlezer is van het project SamenVoorlezen van Taalhuis. Twintig weken gaat zij wekelijks een uurtje bij een gezin thuis voorlezen. Door samen te gaan lezen, maakt de taalontwikkeling van de kinderen, die vaak Nederlands als tweede taal leren, een grote sprong. Dat merkt Liesbeth van Eik tenminste in de vier gezinnen waar ze heeft voorgelezen. ‘Ik wissel dat af met taalspelletjes. Of we zingen samen liedjes. Daar leer je ook goed Nederlands van. Als het kindje dan met een geheugenspelletje na een paar weken toch zomaar wat zegt, vind ik dat prachtig.’ Het project SamenVoorlezen is er voor kinderen vanaf 2 tot 12 jaar die taal- of leesondersteuning kunnen gebruiken. De nationaliteit van de kinderen maakt niet uit, hier geboren of nieuw in Nederland. Na twintig weken ontvangen de kinderen een diploma.

Taalvrijwilliger instroomgroep

Foto aangeleverd

Taalvrijwilliger zijn kan ook bijvoorbeeld voor een instroomgroep. De deelnemers van de instroomgroep zijn mensen die anderstalig zijn en moeite hebben met de basisvaardigheden. Voordat zij kunnen starten met taalles, leren ze in de instroomgroep de beginselen van de Nederlandse taal met laagdrempelige taalopdrachten, taalspelletjes en verhalenkaarten. Er zitten maximaal 15 deelnemers in de instroomgroep, die begeleid wordt door vier of vijf vrijwilligers. Masjenka Ruiter is nu een-op-een taalvrijwilliger, maar is ook taalvrijwilliger instroomgroep geweest. Masjenka: “Het is fijn dat je samen met andere taalvrijwilligers werkt. Zo kun je elkaar helpen. Je werkt met een vast groepje deelnemers en dat werkt heel goed. Je leert elkaar beter kennen, waardoor de deelnemers zich beter op hun gemak voelen. Ze helpen ook elkaar en dat is fijn, want niet iedereen heeft hetzelfde niveau binnen de groep.





















Waarom Masjenka taalvrijwilliger is geworden? “Tot twee jaar geleden had ik een drukke baan. Ik wilde dat niet meer en ben sindsdien mijn man gaan helpen in de zaak. Ik heb nu meer vrije tijd en wilde vrijwilligerswerk erbij doen. Toen kwam ik bij Vrijwilligerspunt terecht. Ik ben super dankbaar dat ik op deze voor mij eenvoudige manier kan helpen. Met zo’n twee uurtjes per week help je iemand met de Nederlandse taal. En ze zijn zo dankbaar!

Meld je aan als Taalvrijwilliger

Heb jij iets met taal en wil jij anderen helpen de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen? Bijvoorbeeld een-op-een als taalmaatje? Of juist voor een groep? Je richten op alleen spreken, of ook op lezen en schrijven? Voor een uurtje of meerdere uren in de week? We bespreken graag de mogelijkheden! Neem contact met ons via taalvrijwilliger@vrijwilligerspunt.com of bel 0229-216499.

Nieuws Redactie

Wij zoeken correspondenten in de gemeente Medemblik, interesse? mail naar redactiemedemblikpraat@gmail.com De redactie van Medemblik Praat probeert zo foutloos mogelijk berichten te plaatsen, maar de redactie is geen robot en kan dus fouten maken. Ziet u een fout, mail dan even naar redactie@medemblikpraat.nl Heeft u iets te melden, mail naar redactie@medemblikpraat.nl Voor adverteren op de website mailt u naar info@hbpmedia.nl.

https://medemblikpraat.nl