Help Medemblikse Merel Braaksma (15) haar grote droom waar te maken.

MEDEMBLIK – Ze was 7 jaar toen ze voor het eerst kennismaakte met zeilen en de vonk sloeg toen al over. Vier jaar zeilen in de de Optimist en nu alweer bijna 4 jaar in de Laser 4.7/Ilca 4. Merel Braaksma (15) heeft sindsdien aan divers regionale-, nationale-, en internationale wedstrijden meegedaan en mooie prestaties laten zien.

In een eerder interview, Merel was toen 12 jaar jong, vertelde Merel over haar droom. ‘Watersportvereniging Bestevaer in Medemblik.’ ‘Hier ben ik voor het eerst in een zeilboot gestapt’, vertelde Merel. ‘Toen ik zeven jaar oud was ben ik in een Optimist begonnen. Dat is een kleine boot waar de meeste kinderen het in leren. De eerste keer zeilen vond ik bijzonder, want het was iets heel nieuws. Toen ik het eenmaal een beetje onder de knie had, vond ik het hartstikke leuk. Eigenlijk leuker dan dat de anderen het vonden merkte ik.

Het is niet voor niets dat Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester Merels grote voorbeeld is. ‘Ik heb Marit een keer gezien en toen ben ik met haar op de foto geweest. Nu is ze met haar broer en coach Roelof in Tokio om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. Op de zondagen is Roelof ook vaak in Muiderzand te vinden. Onder andere hij had mij geadviseerd om deze winter de overstap te maken van de Optimist naar de Laser 4.7.

Samen met vader Ruud

Niet alleen op het water legt Merel een flink aantal mijlen af, maar ook op de weg. ‘De wedstrijden vinden door heel Nederland plaats, maar ook daarbuiten. Zo heb ik al eens in de buurt van Marseille gevaren. Dit jaar gaan we daar waarschijnlijk weer naar toe. Ik zit in de eerste klas van het voortgezet onderwijs en gelukkig krijg ik veel medewerking vanuit school. Het komt weleens voor dat ik een dag vrij moet hebben omdat ik ergens ver weg moet zeilen.

Samen met mijn vader Ruud ben ik elk weekend onderweg. Hij heeft zelf vroeger ook gezeild. Het is niet zo dat m’n vader dan de hele dag op de kant staat, want hij is ook bezig. Hij vaart mee op de rescueboot en helpt de coaches. Op de manier hebben we allebei het gevoel dat we het samen doen en dat vind ik erg leuk.

Olympische droom

Maar Merel wil meer, Merel waar met haar Laser 4.7 naar de Olympische Spelen. En om die droom te bereiken traint Merel in de gym om haar conditie op een hoog peil te krijgen en is ze in de weekenden en vakanties elke dag op het water te vinden om met haar boot te trainen.

Merel: “Om veel ervaringen op te doen train ik ook in het buitenland met diverse nationaliteiten. Door al deze terugkomende trainingen en wedstrijden heb je ook goed materiaal nodig, daarom ben ik in de andere uurtjes bezig met het onderhoud van mijn zeilboot.”

Om de top te kunnen bereiken zijn trainingen, wedstrijden en goed materiaal niet de enige dingen die noodzakelijk zijn om dit doel te kunnen halen. “Daarom ga ik 2 keer per week naar de sportschool om mijn lichaam sterker te maken. Om dit goed te kunnen volhouden is voeding een heel belangrijk thema, daarvoor heb ik een sportvoedingsdeskundige die mijn hierbij ondersteund.

Peperduur geintje

De kosten voor al deze onderwerpen zijn hoog, helaas is er geen financiële ondersteuning vanuit diverse sportbonden hiervoor dus moet Merel alle kosten zelf ophoesten. Daarom vraagt Merel via een crowdfunding om donaties om de kosten te kunnen dekken. Natuurlijk mogen bedrijven die haar graag willen sponsoren ook contact met haar opnemen.

Doneren doet u hier..

Loading