‘Groep die niet kan rondkomen door inflatie wordt steeds groter’

MEDEMBLIK – De groep mensen die in Nederland door de aanhoudende hoge inflatie en energiekosten in de problemen komt, wordt steeds groter, niet meer alleen de minima worden hard geraakt. Het Nibud stelde deze week dat ook veel middeninkomens vrezen dat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Met name de energierekening levert problemen op. Veel mensen hebben daar nu al mee te maken, maar in de toekomst krijgen nog meer mensen met die hogere energielasten te maken. Volgens energiebedrijven moet het ergste nog komen.

Voor gemeenten is het van belang om actief in beeld brengen wie er in de problemen dreigen te komen.

Mirjam Andries

Mirjam Andries van Movisie: “Zeker als men in de groep valt die helemaal niet gecompenseerd wordt voor de stijgende energielasten is het een probleem. Bovendien is die compensatie van achthonderd euro voor de minima ontoereikend. Steviger en structurele maatregelen zijn nodig. En niet alleen van de overheid. Ook energiebedrijven en woningcorporaties kunnen hun steentje bijdrage, bijvoorbeeld door versneld in te zetten op isoleren van slecht geïsoleerde woningen.

In beeld

Voor gemeenten is het van belang om actief in beeld brengen wie er in de problemen dreigen te komen. Dan wordt concreet duidelijk hoe groot de groep is om wie het gaat. Maar ook is het nodig dat mensen zichzelf melden. Het gaat dan met name om de ‘nieuwe groep armen’, die boven de grens van de compensatie van energielasten zit en bij alle andere (lokale) armoederegelingen buiten de boot valt. Deze groep is vaak (nog) niet in beeld bij hulpverlening en gewend om hun eigen boontjes te doppen. Maar dat wordt steeds moeilijker en hoe eerder mensen ondersteuning zoeken, hoe beter.

Niet schamen

Mensen hoeven zich, zeker in deze tijd, niet te schamen als ze in de financiële problemen dreigen te komen, want ze kunnen er niks aan doen. Al een aantal jaar neemt de bestaanszekerheid voor grotere groepen af, door slechte inkomenspositie door flex contracten, de dure woningmarkt, verlies van inkomsten door corona voor zzp’ers en kleine ondernemers. De huidige torenhoge inflatie en prijsstijgingen van energie waren niet te voorzien, maar maken des te meer duidelijk dat er nu echt iets moet gebeuren,” aldus Andries

Loading