Groep 3 Maria Bernadetteschool Medemblik zaait eerste insectentuintje in

MEDEMBLIK – Insecten als de bij en de vlinder, worden bedreigd. Omdat insecten onmisbaar zijn in de natuur, komen Winkeliersvereniging MEVO, bewoners, Gemeente Medemblik en leerlingen van de basisscholen samen in actie. Op de kop van de Nieuwstraat, tegenover het station, zaaiden leerlingen van de Maria Bernadetteschool het eerste insectentuintje in. Het tuintje wordt onderhouden door buurtbewoners. Wie wil bijdragen aan de realisatie van een volgend insectentuintje, doet dit door gratis sociale punten te sparen in de ‘Winkelen in Medemblik’- app.

Onder belangstelling van omwonenden, strooiden leerlingen van groep 3 van de Maria Bernadetteschool de wilde-bloemen zaadjes uit over de omgespitte aarde van het braakliggende terrein. Hierbij werden ze begeleid door Robin Kalsbeek van Gemeente Medemblik. Na uitleg over de rol van de bij in de natuur, werd de aarde door de jeugd zorgvuldig geharkt en bewaterd. Juf Jeanine: “De kinderen vinden het erg leuk om bij dit leerzame project te kunnen helpen en we zullen ook zeker nog een keer terugkomen om te kijken hoe het met het insectentuintje is. Ook zullen we in de klas tijdens de handvaardigheid les een insectenhotel maken.”

Onderhoud

Voorafgaand aan het inzaaien, plaatsten buurtbewoners gezamenlijk een wilgenschutting en diverse insectenhotels. Ria de Graaf, bewoonster van de Oudehaven: “Het aanleggen en onderhouden van het insectentuintje zorgt voor verbinding in de straat. Het geeft een goed gevoel om iets voor de natuur te doen.

Extreme afname

De afgelopen 30 jaar is het aantal vliegende insecten met zo’n 75% afgenomen, terwijl ze juist onmisbaar zijn in de natuur. Zo bestuiven ze bloemen en planten en zorgen voor de voorplanting ervan. Ook vormen insecten voor veel dieren een belangrijke voedingsbron. De extreme afname van de insectenpopulatie brengt het evenwicht in de natuur in gevaar.

Samen in actie voor de natuur

De insectentuintjes zijn een initiatief van platform Winkelen in Medemblik, waarbij winkeliersvereniging MEVO bewoners, basisscholen en Gemeente Medemblik bij elkaar brengt om in actie te komen voor de natuur. Het streven is om op diverse braakliggende plaatsen in het centrum van Medemblik insectentuintjes aan te leggen. Door het zaaien van wilde bloemen en het ophangen van insectenhotels, wordt op deze plekken een aantrekkelijke omgeving voor vlinders-, bijen- en andere kriebelbeestjes gecreëerd. Plekken speciaal voor insecten met voldoende ruimte voor het bouwen van nestjes en een grote diversiteit aan bloemen én nectar.

Sociale punten

Wilt ook u uw steentje bijdragen aan de realisatie van een volgend insectentuintje? Spaar dan gratis mee voor sociale punten in de Winkelen-in-Medemblik spaarapp! Met deze punten spaar je voor zaadjes, insectenhotels en andere benodigde materialen. Voor meer informatie over de ‘Winkelen in Medemblik’-spaarapp en het sparen van sociale punten, zie shop.winkeleninmedemblik.nl.

Loading