ANDIJK – De glastuinbouwsector komt meer en meer klem te zitten door de extreem hoge energieprijzen die worden gevraagd en ondanks dat in het Grootslag al diverse kassen verwarmd worden via aardwarmte is dit enkel weggelegd voor de grote spelers, voor spelers als Niels Kreuk gaat aardwarmte niet op omdat hij te kleinschalig is.
Maar ook in de Wieringermeer is de nood aan de man door de extreme gasprijzen. Zo trekt 1 van de grootste tomatentelers, Agro Care, aan de bel in het NHD van vandaag. Vestigingsdirecteur Bas Eilander zegt in de krant: “We werken hier met grote gasturbines, wkkās (warmtekrachtkoppeling). Samenvattend: met gas creĆ«ren we warmte, elektriciteit en CO2. Dat gebruiken we om de planten mee te laten groeien en de stroom die we daarbij overhouden, verkopen we terug aan het net.”
En daar gaat het nu mis, de elektriciteit die ze aan het ‘net’ leveren levert niets meer op en er moet zelfs geld bij zodat de extreem hoge gasprijs extra hard aankomt.
Maar ook Niels Kreuk uit Andijk loopt tegen hetzelfde probleem aan, ondanks dat hij de laatste jaren enorm heeft geĆÆnvesteerd in duurzaamheid, zijn kassen heeft voorzien van LED-verlichting, de tulpen nu in 3 lagen worden gekweekt om zo de warmte die hij nodig heeft om de tulpen te kweken beter te kunnen gebruiken.
Windmolens mogen niet meer in de gemeente Medemblik
Kreuk heeft wel een oplossing, een windmolen op zijn terrein, er is ruimte voor, van 10.000 KW, daarmee kan Kreuk zijn bedrijf in combinatie met de zonnepanelen die Kreuk al heeft voor zeker 80% zelfvoorzienend maken. Maar Kreuk krijgt geen toestemming van de gemeente Medemblik omdat de gemeenteraad na alle ellende met de windmolens bij Zwaagdijk en elders in de gemeente zoals bij Abbekerk, heeft besloten om geen nieuwe windmolens meer toe te staan binnen de gemeentegrenzen van de gemeente.
Kreuk hoopt dat de gemeente Medemblik een uitzondering voor hem wil gaan maken om zo nog duurzamer te kunnen werken en niet meer afhankelijk hoeft te zijn van energiemaatschappijen.
Europese vergroeningshulp geweigerd
Veel glastuinders komen in enorme liquiditeitsproblemen door de extreem hoge energieprijzen. Een borgstellingskrediet kan glastuinbouwbedrijven op korte termijn de benodigde lucht geven in de strijd om lijfsbehoud. Bedrijven moeten immers financieel fit zijn om de energietransitie te maken. Ook Europa biedt vergroeningshulp. Een aantal EU-lidstaten benut de opgerekte Staatssteunkaders en het crisisreserve al maximaal om hun telers ondersteunen. Nederland doet dit niet. āDit leidt tot oneerlijke concurrentie, de kostprijzen voor de Nederlandse teler zijn fors hoger dan die voor buitenlandse telers. Het kabinet moet oneerlijke concurrentie in Europa voorkomen en het steunpakket snel open te stellen voor snellere verduurzaming van onze sector,ā zo stelt voorzitter Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland