Share

Geen 30 maar zelfs 33% hogere ozb, ‘we moeten wel zegt de wethouder’

MEDEMBLIK – Al sinds vanochtend is de gemeenteraad aan het praten over de nieuwe begroting voor 2023, en zoals verwacht gaat de oppositie er met gestrekt been in als het gaat over de extreme verhoging van de ozb. Vooral de VVD liet tijdens de begrotingsvergadering van zich horen door voor een stop op de uitgaven op het sociaal domein en geen 33% maar ‘slechts’ de helft daarvan als verhoging voor de ozb.

Fractievoorzitter van de VVD Jack Stam ging er vol in door direct aan het begin van de vergadering al te stellen, ‘of de verhoging van tafel halen en dan krijgt de begroting onze steun, anders gaan wij hier niet mee akkoord en zullen wij tegenstemmen.’

Maar Stam zal weinig gehoor vinden bij de coalitie die als 1 de gelederen gesloten houdt en liet weten dat ondanks de vele miljoenen extra vanuit Den Haag Medemblik er nog steeds niet florissant voorstaat.

De coalitie is duidelijk: zonder deze verhoging gaat Medemblik het niet redden. De gemeente is op de valreep al flink geholpen door extra miljoenen van het Rijk. Els van den Bosch (fractievoorzitter CDA) wees de VVD op de dreiging vanuit Haarlem die van Medemblik eist dat de financiën nog voor het einde van dit jaar op orde zijn anders nemen zij het regie over en staat de gemeenteraad buitenspel.

Wethouder Harry Nederpelt wees de VVD op de lagere afvalstoffenheffing, die in de gemeente Medemblik fors naar beneden gaat in 2023, daar waar andere gemeenten in West-Friesland de afvalstoffenheffing vooral zien stijgen. Nederpelt: “Door nu in 1x de pijn te nemen, zullen we na 2023 er financieel veel beter voorstaan en kan er ook weer meer gedaan worden.”

De begroting voor 2023 zal, nu de coalitie de gelederen gesloten houdt, gewoon gaan worden aangenomen.

Lees ook:

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen Heb jij een tip voor de redactie? Mail ons op redactie@medemblikpraat.nl