Fusie PvdA en GroenLinks: ‘We moeten een vuist maken tegen de puinhopen van rechts’

MEDEMBLIK – Op landelijk niveau zijn de beide partijen er wel over uit, er moet gefuseerd worden tot 1 nieuwe linkse partij om zo het hoofd te bieden tegen de opkomst van populistische, soms extreem rechtse politieke partijen als JA21 en vooral Forum voor Democratie. Maar ook om de puinhopen van 10 jaar Rutte te kunnen herstellen.

Maar op lokaal niveau ligt het niet allemaal zo simpel. Diverse gemeenten waar zowel GroenLinks als de PvdA in de gemeenteraad zitten zien nog genoeg problemen om tot een lokale fusie te komen.

Wij spraken met Bart Huisman, fractievoorzitter van GroenLinks in Medemblik en Tom Beuker, fractievoorzitter van MORGEN!, de fusiepartij van PvdA, Progressief West-Friesland en PW2010, en stelden de vraag over de aanstaande fusie van de PvdA en GroenLinks, en de mogelijke fusie van GroenLinks met MORGEN!.

Bart Huisman (GL) is er klip en klaar over: “Dat kan ik niet namens GL Medemblik geven, verschillende meningen over de landelijke fusie, dus mag ieder lekker voor zich weten. Met of zonder fusie, we zoeken elkaar sowieso al op, hebben we geen dictaat van boven voor nodig, maar fusie is voorlopig niet ter sprake.

Tom Beuker (MORGEN!) is ook duidelijk over de fusie op landelijk niveau: “Het is noodzakelijk dat links zich verenigd om een vuist te maken tegen de puinhopen van rechts. Met 10 jaar Rutte is dit land niet bepaald vooruit gegaan. Echter moet de PvdA waken voor het feit dat ze haar eigen identiteit weet te behouden. Zodat ook kiezers uit het politieke midden zich voelen aangesproken

Maar over de fusie op lokaal niveau legt Beuker de bal bij GroenLinks: “Ik sluit niet uit dat GroenLinks op termijn zich aansluit bij MORGEN! echter dat is aan de leden van GroenLinks zelf”

Wie weet bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen bestaat MORGEN! dan uit de PvdA, PWF, PW2010 en GroenLinks, de tijd zal het leren. Een fusie heeft wel een groot voordeel, de versplintering in de gemeenteraad van Medemblik is geheel verdwenen. Bestond de gemeenteraad voorheen uit diverse partijen met maar 1 of 2 zetels, mocht GroenLinks gaan fuseren met MORGEN! dan blijft alleen de ChristenUnie over als partij met 1 zetel met daarna D66 met 2 zetels.

Loading

2 thoughts on “Fusie PvdA en GroenLinks: ‘We moeten een vuist maken tegen de puinhopen van rechts’

  1. Andries 14 februari 2023 at 10:38

    Mensen die bewust op de fascistische complotdenkers van forum kiezen zijn rijp voor een intensieve behandeling bij het GGZ

  2. Peter G. 14 februari 2023 at 10:54

    Een stem op Baudet is een stem op Poetin. Forum voor Democratie wordt bestuurd vanuit Rusland . Baudet en Co. zijn enkel trekpoppen en jaknikkers

Comments are closed.