Fors minder huizen verkocht Kop van Noord-Holland, prijzen stijgen met ruim 14%

NOORD-HOLLAND NOORD – In Kop van Noord-Holland zijn afgelopen kwartaal 438 huizen verkocht. Dat is een daling van 11,8% ten opzichte van een jaar geleden.

De gemiddelde verkoopprijs kwam vorig kwartaal uit op €377.000; een stijging van 14,7% ten opzichte van een jaar geleden. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2021 zijn de prijzen hier met 1,4% gedaald. In Kop van Noord-Holland wordt 79% van de huizen verkocht voor meer dan de vraagprijs, meldt het NVM.

NVM-voorzitter Onno Hoes : “De cijfers die we vandaag presenteren laten opnieuw zien dat de woningmarkt nog steeds krap is en de woningen die er zijn, snel worden verkocht. Toch lijkt er een lichte bries te waaien door de oververhitte woningmarkt. De extreme prijsstijging van de afgelopen kwartalen zien we niet meer maar een plus van bijna 14% is nog steeds stevig. Opmerkelijk is dat in het eerste kwartaal van dit jaar de transactieprijs iets lager ligt ten opzichte van het vorige kwartaal. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken hoe de meest recente ontwikkelingen in Oekraïne, de stijgende hypotheekrente en energiekosten gaan doorwerken.

Ik constateer opnieuw dat er tegenover de onverminderd grote én acute woningvraag geen passend aanbod staat. Niet in aantallen en niet in type woningen. Ik maak me daar grote zorgen over. Daar komt nog bij dat de oplevering en realisatie van meer nieuwbouw stagneert door tekort aan mensen en materialen. De huidige situatie onderstreept nog meer het belang van de toegezegde regierol van de minister samen met de andere overheden en marktpartijen.

We moeten letterlijk en figuurlijk bouwruimte creëren. Gezamenlijk moeten wij in staat zijn om in alle segmenten woningen met betaalbare woonlasten te kunnen realiseren.”

Bestaande woningbouw in cijfers (landelijk)

  • NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal van 2022 bijna 29.000 woningen. Dat is het laagste aantal in 8 jaar tijd en bijna 19% minder dan in het eerste kwartaal 2021. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2021 is dit een min van 18%. Op jaarbasis verkochten NVM-makelaars ruim 133.000 woningen;
  • De transactieprijs komt in het eerste kwartaal van 2022 uit op 428.000 euro, een stijging op jaarbasis van 13,7%. De voorgaande drie kwartalen lag de stijging steeds rond de 20% op jaarbasis. Vergeleken met het vierde kwartaal 2021 ligt de transactieprijs 2,1% lager in het eerste kwartaal van 2022;

Loading