Een vlindertuin in jouw buurt? In de gemeente Medemblik kan het.

selective focus photography of tiger swallowtail butterfly perched on lavender flower

MEDEMBLIK – Vlindertuinen zijn tuinen of parken die zijn aangelegd met de bedoeling om vlinders aan te trekken. Dit wordt vaak gedaan door het aanplanten van bloemen, heesters en bomen die worden gebruikt als voedselbron voor vlinderlarven. Vlindertuinen kunnen ook worden uitgerust met bijvoorbeeld vlinderhuisjes, vlinderpoelen of vlinderstruiken. Het doel van een vlindertuin is om vlinders te beschermen en hun populatie te vergroten, en om mensen de kans te geven om deze prachtige diersoorten te observeren in hun natuurlijke omgeving.

Medemblik helpt mee

Ligt erbij u in uw buurt een stukje gemeentegrond dat nu enkel gras of struiken bevat, dan kunt u de gemeente Medemblik vragen om hier een vlindertuin van te maken. De gemeente zorgt voor de planten waarna u en de buurt de onderhoud van de tuin voor haar rekening gaat nemen.

Insectenhotel

Een insectenhotel is een bouwsel dat is bedoeld om verschillende soorten nuttige insecten, zoals bijen, hommels, solitaire bijen, vlinders, libellen en wanten, een veilige en comfortabele plek te bieden om te overwinteren, te nestelen of te rusten. Insectenhotels zijn vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, riet, bamboe, stro of leem. Ze kunnen worden opgehangen aan een muur of geplaatst op een paal of standaard. Insectenhotels kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van de biodiversiteit en de bestuiving van gewassen in de tuin.

Door het aanleggen van vlindertuinen en het plaatsen/ophangen van insectenhotels krijgt de natuur de kans om te herstellen en meer groen helpt ook mee om de klimaatverandering tegen te gaan. En daarnaast is het ook nog eens een mooie toevoeging in woonwijken. De natuur begint bij je voordeur.

Loading

One thought on “Een vlindertuin in jouw buurt? In de gemeente Medemblik kan het.

  1. Remco 28 januari 2023 at 14:45

    Wij hebben sinds vorig jaar ook een vlindertuin in de buurt, prachtig. Hele zomer vlinders, bijen en hommels in de tuin

Comments are closed.