Share

‘Een aantal Medemblikkers verdient een pluim’ volgens Cor Kistemaker

MEDEMBLIK – Dat de oproep van Zwerfvuilraper Cor Kistemaker, om vuil niet te dumpen in de straten van Medemblik, op 9 juni jl. in De Medemblikker effect heeft gehad is duidelijk. Zijn ronden door de stad zijn sneller en omdat hij tijd over heeft, is hij onkruid aan het steken bij de skatebaan voor de moskee. “Het wordt hier zo schoon gehouden”, zegt Cor, “en omdat ze dat doen, en ik wat tijd over heb, steek ik voor de kids dat onkruid weg. Ik zie het door heel Medemblik, het is schoner en daarom verdienen degenen die dat doen een grote pluim.

Cor gaat elke dag op pad zodra hij wakker wordt. Al is het ‘s morgens vroeg wanneer de vogels net beginnen te fluiten. “Ik moet wat doen, dan kom ik de dag beter door en vergeet ik de pijn in mijn lijf. Omdat ik dagelijks op pad ben, kom ik veel mensen tegen. Naar aanleiding van mijn vorige verhaal in deze krant, herkennen de mensen mij en noemen ze me bij mijn voornaam. Bekend zijn heeft zeker een voordeel, want tegenwoordig heb ik een kar achter mijn scootmobiel. Die heb ik gekregen van een man uit Wervershoof, ook een zwerfvuilraper. Zo handig dat ding! Ik kan er veel meer op kwijt.

Minder zwerfvuil

Fijn om te horen van Cor dat zijn verhaal effect heeft gehad. “Kinderen doen graag mee aan opruimen en nemen de volwassenen er ook in mee. Hoe mooi is dat! De skatebaan is schoon, ik hoef hier weinig meer te doen. De kinderen doen heel erg hun best. Het speeltuintje bij de Konstabelstraat was altijd het smerigste plekje van Medemblik en nu… het schoonste! Ik ben heel trots op de kinderen daar. Ze komen altijd gelijk naar mij toe als ik aankom rijden en laten zien dat ze het schoonhouden. Ik vond laatst een mooie leren bal en die wil ik graag aan ze geven. Ze verdienen een presentje voor hun goede daden. Alleen zijn momenteel de meeste kinderen op vakantie. Maar wat in een goed vat zit, verzuurt niet. Dus die bal krijgen ze.

Landswerf

Bij het Landswerf is het nog steeds een bende. “Maar aan de ene kant snap ik dat wel. De bewoners hebben weinig ruimte in hun woning en als ze dan plastic sparen, gaat dat enorm stinken. Vleeswaren- en vleesbakjes, dat is geen pretje om zolang in een woning te houden. Misschien kan de gemeente in gesprek gaan met de bewoners en samen een oplossing zoeken voor dit probleem. Daar moet toch wel wat op te vinden zijn? En dat geldt ook voor de bewoners van die nieuwe huizen aan het Bijltjeshof en Kuipershof.

Zakken vol plastic afval bij een ondergrondse container in Medemblik (Foto: Medemblik Praat)

Binnenstad

Over de bewoners van het Gedempt Achterom is Cor ook positief en enthousiast. “Ik zie echt het verschil in die straat. Ik ben trots en blij om te zien dat de Medemblikkers echt wel iets willen doen voor hun straat en hun stad. Chapeau! Op de Nieuwstraat kan het nog wel wat beter, maar ik zie wel enige vooruitgang. Ik blijf mensen erop wijzen dat ze echt mee moeten werken om de stad schoon te houden. Niet alleen voor de inwoners, maar voor de toeristen is het ook geen fraai plaatje als ze al dat vuil zien in de binnenstad.

Dumpingen

Toch komen dumpingen op grote schaal nog steeds voor. “Achter het pompstation bij de Westerdijk, vlakbij de sluis, ligt al een paar maanden troep: matras, laminaat, karton en andere troep. Ik heb al negen keer een melding gemaakt via Fixi, maar ik denk dat men niet weet wie het moet opruimen. Is het de gemeente, Waterschap of HVC? Anders had het toch al wel weg geweest, lijkt mij. De Markerwaardweg is ook een plaats waar mensen grote spullen dumpen, ook zwerfvuil hoor, maar ook autobanden enz.

Goede kant

Volgens Cor gaat het de goede kant op met Medemblik en omgeving. “Ik ben blij dat veel Medemblikkers al hun best doen, maar het kan nog beter. Ik en mijn mede-zwerfvuilrapers blijven natuurlijk voorlopig bezig om alles netjes te houden, maar misschien komt er een tijd dat we ons kunnen richten op andere mooie dingen.”

Totaal aantal keren gelezen: 54 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 1 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen