Share

Doet de gemeente Medemblik het voorbeeld van Hoorn volgen? Zonnebranddispensers bij horecagelegenheden en op de Vooroever

MEDEMBLIK – Afgelopen week heeft de gemeente Hoorn op plekken bij horecagelegenheden diverse zonnebranddispensers geplaatst om zo de toeristen maar ook de inwoners van Hoorn de gelegenheid te geven zich in te smeren en te beschermen tegen de zon.

Een goed voorbeeld doet volgen

Ook in de gemeente Medemblik zijn diverse locaties waar een zonnebranddispenser een welkome toevoeging zou zijn. Klanten van horecagelegenheden zitten met dit weer veelal op een terras en vaak in de zon waardoor zomers de kans op verbranding flink toeneemt. Maar ook op de Vooroever waar ook de afgelopen week weer heel veel mensen de verkoeling van het IJsselmeer opzochten is een zonnebranddispenser een welkome aanvulling.

In Hoorn hebben ze dus wel deze dispensers geplaatst. De Hoornse wethouder Marjon van der Ven zegt hierover: ‘Het insmeren met zonnebrand is een eenvoudige maatregel die een ernstige – veel voorkomende – ziekte kan voorkomen. Elk jaar krijgen ruim 65.000 Nederlanders het bericht dat ze huidkanker hebben. Meer dan 700 mensen overlijden per jaar aan een melanoom. Vooral mensen met een lichte huidskleur  zijn gevoelig voor verbranding en lopen daardoor een verhoogd risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Met zonnebrandcrème kun je je huid beschermen tegen de schadelijke gevolgen van teveel ultraviolette straling (UV-straling). Ook als u al een bruin kleurtje hebt gekregen door de zon.’

Maar ook het KWF is duidelijk over te lang onbeschermd in de zon te zitten. ‘Het aantal mensen met huidkanker neemt schrikbarend toe. Huidkanker is nu de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2019 kregen bijna 70.000 Nederlanders de diagnose huidkanker (cijfers IKNL). In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van teveel blootstelling aan uv-straling of de zonnebank. 

Verbranden vergroot het risico op huidkanker

Je bent vast weleens verbrand door de zon. En je weet ongetwijfeld ook dat dit niet goed voor je is. Toch verbranden veel mensen regelmatig. ‘ Ah joh, dat wordt vanzelf bruin’, is een veelgemaakte opmerking. Verbranding doet pijn, maar op lange termijn heb je een hele grote kans om huidkanker te ontwikkelen. Wat gebeurt er als je huid verbrandt?

Verbranding door de zon is een reactie van je huid op uv-stralen. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt je huid ook pijnlijk. In je opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat je huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kun je ook blaren krijgen.  Op langer termijn heeft verbranding ook effect. Als je als kind veel verbrand bent, vergroot dit de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Totaal aantal keren gelezen: 50 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 1 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen