Share

Deze kanjers zorgen ervoor dat wij bij gladheid veilig over landswegen kunnen rijden

MEDEMBLIK – Zodra de eerste winterse weersomstandigheden daar zijn komen bij de gemeente Medemblik de mensen van de strooiploeg bijeen om samen met het Hoogheemraadschap aan de slag om de wegen zo schoon mogelijk te houden.

Als er gladheid is voorspeld, wordt zo nodig de avond ervoor gestrooid. De strooiwagens gaan preventief langs de belangrijkste doorgaande wegen en busroutes. De strooiploeg strooit ook bij gladheid op het moment dat het nodig is op de overige wegen en straten. De belangrijkste straten en fietsroutes worden als eerste gedaan. Bij hevige sneeuwval worden de wegen eerst geschoven.

Deze mannen staan in de wintermaanden 24 uur per dag klaar om zodra er gladheid wordt voorspeld of als er sneeuw valt direct aan het werk te gaan om soms met gevaar van eigen leven de wegen schoon te houden.

Samen met Rijkswaterstaat, de Provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap en dankzij de inzet van loonbedrijven die ook worden ingeschakeld om de gladheid te bestrijden of de sneeuw te ruimen die op de wegen liggen, probeert de gemeente Medemblik het dagelijkse leven door te kunnen laten gaan.

Gladheidsmeldsysteem

De provincie Noord-Holland beschikt over 6 gladheidscoördinatoren die in tweetallen eens per 3 weken een waakdienst vervullen. Deze coördinatoren bewaken het wegdek met behulp van een gladheidsmeldsysteem. Het gladheidsmeldsysteem bestaat uit 31 meetpunten, verspreid over Noord-Holland, aangesloten die onder andere de geleiding en de temperatuur van het wegdek weergeven. Op basis van deze gegevens en de weersvoorspelling vanuit een meteorologische dienst waarmee wordt samengewerkt, beslist de gladheidcoördinator om wel of niet een strooi-actie op te starten.

Als u de volgende keer weer de weg op gaat, dan zijn in de wintermaanden bij vorst vaak deze mensen u al voor geweest door in de holst van de nacht en overdag te strooien en de straten te vegen.

De wegen die door de strooiploeg van de gemeente Medemblik worden onderhouden, de rest is voor het Hoogheemraadschap en de provincie

Totaal aantal keren gelezen: 75 keer, Aantal keren vandaag gelezen: 1 keer

De redactie van Medemblik Praat bestaat uit 2 personen die zo goed mogelijk proberen het nieuws voor en door inwoners van de gemeente Medemblik te brengen. Daarnaast maken wij gebruik van toeleveranciers voor beeldmateriaal van incidenten/ongevallen