Compostdag: gratis compost voor inwoners West-Friesland

hvc

WEST-FRIESLAND – Gft en etensresten zijn de basis voor een mooi nieuw product: compost. Een waardevolle grondstof waarmee inwoners de grond in hun (volks)tuin kunnen verbeteren. Deze grondstof maken wij van het ingeleverde gft-afval van uw inwoners, zoals aardappelschillen, kippenbotjes en klokhuizen. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost.

Elk jaar organiseert de Vereniging Afvalbedrijven eind maart de Landelijke Compostdag. Tijdens deze dag wordt op veel plekken in het land eenmalig gratis compost aan inwoners aangeboden. Zo kunnen zij kennis maken met dit waardevolle product, gemaakt van hun eigen gft en etensresten. Door gratis compost aan te bieden kunt u uw inwoners belonen voor hun inspanning om gft en etensresten gescheiden in te leveren en ze zo stimuleren dit te blijven doen.

Gratis compost

Tijdens de compostdag op zaterdag 25 maart kan je tussen 08:00 en 15:00 uur gratis compost ophalen bij de compostering van HVC in Middenmeer (Koggenrandweg 1) of Purmerend (Netwerk 60-62). Laat een aanhanger vol scheppen door de kraan of kom zelf compost scheppen. Vergeet dan niet om zélf een bak of zak mee te nemen.

Er is genoeg

Het is dit jaar niet nodig om je vooraf aan te melden voor de compostdag. Er is voldoende compost dus kom langs wanneer het jou uitkomt. Let op: in de ochtend is het vaak erg druk en zijn de wachttijden langer, later op de dag is er ook nog voldoende compost.

20 kilo compost uit één gft-bak

Wist je dat iedere volle gft-bak van 140 liter gelijk staat aan ruim 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op en gaat het bodemziekten tegen.

Meer informatie

De compostactie van HVC vindt plaats op zaterdag 25 maart bij de locaties in Middenmeer (Koggerandweg 1) en Purmerend (Netwerk 60-62). Inwoners mogen gratis compost komen halen. LET OP: Het is verplicht om een aanhanger af te dekken met een zeil of net. Doe je dit niet dan riskeer je een forse boete.

Loading