Column Roelandt Paarlberg: ‘enkel doelgroepenbad’

de zeehoek

De gemeente Medemblik beschikt over 1 overdekt zwembad dat staat in Wervershoof (op het Zeehoek-terrein). Zoals u mogelijk weet wordt over dit zwembad, gelijk ons dorpshuis, al vele jaren gesproken om het te vernieuwen of te renoveren. Door de slechtere financiële situatie van de gemeente de afgelopen jaren, zijn de toekomstplannen van ook dit zwembad in de ijskast beland. Begin dit jaar gaf het nieuwe stichtingsbestuur te kennen dat (door de veranderde situatie) het niet meer mogelijk zou zijn om het zwembad open te houden en verwachting was dat het open kon blijven tot medio 2025.

roelant
Roelandt Paarlberg

Het zwembad kan enkel open blijven als er voldoende financiële middelen zijn, de veiligheid niet in het geding komt en er voldoende personeel is om de exploitatie draaiende te houden. Deze aankondiging heeft ertoe geleid dat veel personeel op korte termijn gaat vertrekken. Een direct gevolg hiervan is dat het zwembad nu per 31 juli 2023 gaat sluiten. Niet fijn, ook juist voor de kinderen die zwemles hebben of gaan krijgen, maar zonder gediplomeerd personeel is de veiligheid in het geding.

Over deze sluiting is met name in de kern Wervershoof veel te doen, want veel inwoners daar menen dat hun zwembad nu gaat sluiten. Dit terwijl het een gemeentelijk zwembad zou moeten zijn. De vraag is, moeten de overige inwoners van onze gemeente een financiële bijdrage leveren om het zwembad open te houden? Het gemeentebestuur vindt van niet en stelt nu dat de reeds in de boeken staande subsidies voor de komende jaren wel gereserveerd kunnen blijven voor een mogelijke nieuwbouw aan de westrand van Wervershoof. Door verkoop van de gronden van De Zeehoek komt er ook geld vrij dat daarvoor gebruikt kan worden en tevens kan er woningbouw plaatsvinden op De Zeehoek.

Afgelopen donderdag werd hier in de Raad over gesproken, met ook enige inbreng van de inwoners van Wervershoof. Velen kunnen het nog niet begrijpen dat hun zwembad moet verdwijnen en eisten via twee lokale petities (ondertekend door enkel lokale inwoners waardoor het geen gemeentebreed gedragen petities zijn) dat het zwembad ten koste van alles open moet blijven. Gelukkig houdt het gemeentebestuur vast aan de inslagen weg om te kijken waar in de toekomst een nieuw doelgroepenbad kan komen.

Dus geen recreatiebad meer, maar een zwembad te gebruiken voor enkel doelgebruikers: zwemlessen, ouderen zwemfitness etc.. Immers er zijn recreatie zwembaden genoeg in onze regio, als Hoorn – Enkhuizen – Heerhugowaard, IJsselmeer etc..

Loading

One thought on “Column Roelandt Paarlberg: ‘enkel doelgroepenbad’

  1. Renske 17 april 2023 at 09:56

    helemaal met hem eens, dat zwembad gaat meer dan 10 miljoen euro gemeenschapsgeld kosten, laat dan ook de gehele gemeenschap er van kunnen profiteren. Bouw hem in Midwoud langs de Broerdijk of in Midwoud. Wij wonen in Wognum en gaan nu naar Hoorn, dan naar Midwoud als hij daar komt.

Comments are closed.