Column Peter Groen: Na de Brexit dan nu de Wexit? Een fusie die nooit had mogen plaatsvinden

Het is dat de drammers in Den Haag hun zin doordramden, als dat niet was gebeurd dan was Wervershoof nu onderdeel van de gemeente Drechterland geweest. Nu werd Wervershoof in de mik van de net gefuseerde gemeente Medemblik geschoven met alle ellende die daarna uit de kast kwam.

Zo bleek de voormalige gemeenteraad van Wervershoof vlak voor de fusie nog snel even De Vlietlanden om te hebben getoverd van recreatiepark naar wonen zodat de toenmalige wethouder er kon blijven wonen.

Maar ook de blunder met het winkelcentrum in Zwaagdijk-Oost is er 1 die een oorkonde verdiend. De gemeenteraad ging akkoord met een bestemmingsplan waarin was vergeten te zetten wat het kader was van het winkelcentrum en waar de eigenaar nu volop van profiteert en wat er voor heeft gezorgd dat het winkelcentrum in Wervershoof geen schim meer is van wat het ooit was, een mooi, en drukbezocht winkelcentrum.

En dan nu het gedoe om het zwembad in Wervershoof. Ja die moet sluiten. De gemeente Medemblik heeft simpel weg geen 10 of 12 miljoen op de plank liggen om nieuwbouw te plegen of om het oude pand te renoveren.. Iets wat Wervershoof zelf ook niet zou hebben mocht er geen fusie hebben plaatsgevonden.. Wervershoof vergeet zeker dat de problemen vooral zijn gekomen door de overdracht van de Wmo van het Rijk naar de gemeenten en waarbij ook direct even flink werd bezuinigd op het geld dat de gemeenten beschikbaar kregen gesteld door het Rijk.

Ruin 28 jaar geleden werd in Wervershoof al een discussie gehouden in de gemeenteraad van Wervershoof over verbouw of nieuwbouw van het zwembad en toen kon Wervershoof al niet tot een besluit komen. Vooral de besteding van het geld bleek een breekpunt toen te zijn.. Dus om nu de schuld van dit alles in de schoenen van de gemeente Medemblik te schuiven. Misschien is het beter om de vinger naar de voormalige raadsleden te gaan wijzen.

Veel inwoners van Wervershoof zien het liefst dat Wervershoof lekker zelfstandig verder gaat, een ‘Wexit’ dus.. Veel inwoners van de gemeente Medemblik zijn het gedram van deze groep ook meer dan zat en zien een ‘Wexit’ ook wel zitten.. Of deze fusie ongedaan maken en dan toch laten fuseren met Drechterland zoals de bedoeling was.. Maar het is maar de vraag of Drechterland wel zit te wachten op Wervershoof. Ook Drechterland heeft de broekriem meerdere gaatjes moeten aanhalen en heeft ook geen miljoenen voor de grijp om even een nieuw modern en vooral energiezuinig zwembad te bouwen.

Dan toch maar het zwembad laten staan, nadeel dan weer dat er op deze plek dan geen tientallen broodnodige woningen kunnen worden gebouwd. Zo heeft elk nadeel een nadeel.

Het gaat u goed.. En alvast een fijne Sinterklaas, misschien een nieuw zwembad wensen?

Peter Groen

Loading