Column Peter Groen: Minima is heilig in Nederland, middenklasse de zondebok

Heeft u het al gelezen? De huurverlaging voor sociale huurwoningen waar de minima van gaat profiteren in Nederland. 57 euro per maand gaat van de huur af om zo de knip van de minima weer iets verder te vullen.

De minima, de groep die het zo slecht heeft maar ondertussen voor alles kwijtschelding krijgt, voor alles subsidies krijgt en voor alles gratis hulp krijgt. De Volkskrant heeft jaren geleden al eens uitgerekend wat iemand met een uitkering nu netto per maand overhoud, dus met alles subsidies als huursubsidie, zorgtoeslag en kwijtscheldingen. Toen bleek dat deze groep mensen netto per maand bijna 1600 euro te besteden hadden. Wat een verschil met de groep die dat allemaal moeten verdienen voor deze groep, de ‘middenklasse’

De middenklasse is al jaren de gebeten hond in Nederland. Krijgen nergens kwijtschelding voor, aanvragen van subsidies?, die verdwijnen bulderend van het lachen de papierversnipperaar in en die zorgtoeslag kunnen ze ook wel schudden, ‘u verdiend te veel’  Onder de ‘middenklasse’ is heel veel stille armoede, ouders die het water aan de lippen staat.

Voor een sociale huurwoning komen ze niet in aanmerking, voor huursubsidie als ze in de vrije sector gaan huren komen ze niet in aanmerking, een hypotheek aanvragen is bijna niet meer te doen door de extreem gestegen huizenprijzen, de zorgverzekering wordt duurder en duurder maar enige compensatie is er niet voor deze groep.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) trok al eerder aan de bel, de wethouder van Dordrecht liet namens de VNG begin dit jaar al weten dat vooral de lagere middenklasse, met inkomens tussen de 20.000 en 30.000 euro per jaar bruto, heel erg geraakt worden en een duidelijke toeloop van deze groep bij de schuldhulpverlening zichtbaar is.

De VNG riep toen het kabinet al op om deze groep mensen eens te ontzien en juist te compenseren om zo met een oplossing voor hun bestaanszekerheid te komen. ‘Deze groep moeten het voor heel veel mensen met o.a. een uitkering verdienen,‘ aldus de VNG. ‘Zorg dat werken loont,’

Sta daarom ook eens stil bij deze groep en spreek niet altijd over mensen met een uitkering die het zo slecht hebben, heel veel mensen van de (lagere) middenklasse zijn vaste klant bij de voedselbanken, lopen in de WSNP of durven niet voor hun schuldproblemen uit te komen..

 

Loading